Sadrži 48 točaka

Gdje je ozbiljnost: Europski parlament usvojio novu rezoluciju o BiH

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 19:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament u Strasbourgu u četvrtak je velikom većinom glasova usvojio novu rezoluciju o BiH, koja sadrži 48 točaka, a kojom se daje podrška europskim perspektivama zemlje, te napominje kako se mnogo toga mora uraditi ukoliko BiH želi čvrsto stati na europski put.

U rezoluciji se jasno poručuje da, želi li BiH u skoro vrijeme dobiti kandidatski status, mora želje iskazane u aplikaciji podržati i konkretnim koracima, reformama u oblasti socijalne zaštite, konkretnim ekonomskim reformama, reformom pravosudnog sustava, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu te funkcionalnim mehanizmom koordinacije.

Rezolucija poziva na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanjem zajedničkih institucija bh. države. Isto tako, poziva vlasti da pripreme akcijski plan za provedbu strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020. a izražava se i žaljenje što nema napretka u izvršenju presuda u predmetima Sejdić-Finci i Zornić.

Kada je riječ o poruci europskim institucijama, europski parlamentarci, traže da bh. aplikaciju ozbiljno razmotre, zajedno s državama članicama te da u najskorije vrijeme od Europske komisije zatraže mišljenje o realnosti novog koraka BiH u europskim integracijama - dobijanja statusa kandidata.

Da bi se to dogodilo, potrebno je Uniju uvjeriti u ozbiljnost koraka obećanih Reformskom agendom, stav je nizozemskog predsjedništva, kakav dijele i ostale europske institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close