U tri zemlje

Gdje BiH građani mogu bez ograničenja?

Građani BiH bez ograničenja samo u tri zemlje
Vijesti / Flash | 02. 04. 2021. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Građani BiH koji u narednom periodu planiraju putovati u druge zemlje bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a u Hrvatsku od jučer mogu ući s potvrdom da su preboljeli virus korona u posljednjih šest mjeseci ili s potvrdom da su primili vakcinu protiv virusa korona.

U Hrvatskoj je do donošenja ovih mjera važio samo negativan PCR test, međutim od sada će, baš kao i u Europskoj uniji, biti priznati i antigenski testovi.

"Uređen je prelazak granice zbog turizma", rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Dodao je da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolela virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima. Ovakva pravila bi na granici Hrvatske trebaju ostati tijekom cijelog ljeta.

U većini drugih zemalja državljani BiH su dužni ili priložiti negativan test na kovid-19 ili otići u obaveznu izolaciju, koja varira od 10 do 14 dana, zavisno od zemlje do zemlje.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP BiH), bh. državljani koji žele da putuju u Austriju pri prelasku granice dužni su da prilože ljekarsko uvjerenje.

"Ako nije moguće priložiti ljekarsko uvjerenje, osoba je dužna da se smjesta uputi u 10-dnevni karantenu i da uz to u roku od 48 sati organizira PCR testiranje o vlastitom trošku. Ako je rezultat testa negativan, karantena se smatra prijevremeno okončanim", naveli su u MVP BiH.

Pri ulasku u Njemačku građani BiH potrebno je da predoče negativan SARS-Cov-2 test, koji ne može biti stariji od 48 sati.

"Nakon ulaska u Njemačku obvezan je period samoizolacije u trajanju od 10 dana. Dodatno, svi koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja moraju prijaviti dolazak putem web-stranice i predočiti dokaz prijave prilikom ulaska", rekli su u MVP BiH.

Putnici koji se žele uputili u Grčku doživjet će razočaranje, jer je ulazak u ovu zemlju zabranjen, a nije dozvoljen ni boravak radi turizma.

"Prije polaska obavezno kontaktirati Veleposlanstvo Republike Grčke u Sarajevu za potrebne suglasnosti. Svi putnici koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju", naveli su u resornom ministarstvu.

Turistička putovanja u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU, uključujući BiH, su zabranjena.

"Osnovna putovanja su dozvoljena i uključuju studente, poslovne ljude, stanovnike EU i rođake talijanskih državljana, koji moraju nakon ulaska ići u izolaciju 14 dana", podaci su Ministarstva inostranih poslova BiH.

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenoj listi, a među njima je i BiH, određuje se 10-dnevna karantena.

"Karantena se ukida ako se osoba nakon određivanja karantena testirala i rezultat testa je negativan", kazali su u MVP BiH.

Građani BiH koji pri ulasku u Sloveniju prilože negativan test na virus korona ne stariji od 24 časa ne moraju ići u izolaciju, ali test mora biti obavljen u jednoj od država članica EU ili šengenskog područja.

Putnici koji se zapute u Španjolsku pri ulasku moraju prikazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Osobe u Španjolskoj ne podliježu obaveznom karantenu, ali on može biti naložen ako osoba prilikom zdravstvenog pregleda pokaže simptome zarazne bolesti", naveli su u MVP BiH.

Svi putnici koji dolaze u Belgiju izvan zemalja EU i Schengen zone ili iz određenih zona unutar EU ili Schengen zone s povećanim brojem oboljelih od kovida-19, dužni su stupiti u 14-dnevnu samoizolaciju.

Pri ulasku u Švicarsku građani BiH su dužni otići u 10-dnevnu izolaciju, a pri odlasku do smještaja gdje će biti izolirani moraju držati najmanje 1,5 metara razdaljine od drugih ljudi i izbjegavati javni prijevoz.

"Nužno je da se građani u roku od dva dana svoj dolazak prijave nadležnom kantonalnom organu", podaci su Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close