Pet sati mira

Gaza: Primirje da bi se kupile namirnice

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 07:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas i Izrael u četvrtak su se dogovorili oko petosatnog primirja u pojasu Gaze nakon devet dana sukoba.

Izraelska vojska priopćila je da će prekinuti s vatrom od 10 do 17 sati u četvrtak kako bi omogućila stanovnicima Gaze da se opskrbe osnovnim životnim namirnicama.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zukhri kasnije je potvrdio da će njegova grupa također poštovati prekid vatre u tom vremenskom razdoblju.

Dužnosnici u pojasu Gaze priopćili su kako je u izraelskim napadima ubijeno 220 Palestinaca. U raketnoj vatri Hamasa ubijen je jedan Izraelac.

Izraelski vojni časnik, brigadni general Yoav Mordechai, izjavio je za BBC da su prekid vatre zahtijevali Ujedinjeni narodi i druge međunarodne organizacije.

U priopćenju izraelske vojske navodi se kako će Izrael odgovoriti "čvrsto i odlučno" ukoliko Hamas tijekom primirja bude izvodio raketne napade.

Među ubijenima u izraelskim napadima u srijedu nalazi se i četvero palestinske djece. Oni su poginuli dok su se igrali na plaži u blizini grada Gaze.

Izraelska vojska priopćila je da će "pažljivo istražiti" taj incident, dodajući da su "na osnovu preliminarnih rezultata meta napada bili Hamasovi operativci".

''Civilne žrtve u tom napadu tragičan su njegov ishod'', navodi vojska u priopćenju.
Izrael je pokrenuo vojnu operaciju 8. srpnja s ciljem zaustavljanja palestinskih raketnih napada na židovsku državu.

UN, ipak, tvrde da su većina ubijenih u pojasu Gaze civili.

Izrael optužuje Hamas da krije svoju vojnu infrastrukturu među civilnim stanovništvom.

Kopirati
Drag cursor here to close