Opsežne pripreme

G20 summit u Hamburgu: Luksuz, suzavac i ideje o boljem svijetu

Vijesti / Flash | 29. 06. 2017. u 13:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski moćnici, policija, demonstranti, očekivanja i nade, privremena blokada "vode, zemlje i zraka", debate o mogućem susretu Donalda Trumpa i Vladimira Putina, i diskretno nezadovoljni građani zbog narušavanja rutine mirnog života - sve je to dio atmosfere u Hamburgu pred summit Grupe 20.

Iako dvodnevni sastanak počinje tek 7.srpnja, pripreme su u punom jeku.

Dio vozila američkog predsjednika već je stigao u taj hanzeatski grad, a zna se i da će o sigurnosti 20 svjetskih političara i njihovih mnogobrojnih izaslanstava brinuti čak 20.000 njemačkih policajaca.

Njima će na raspolaganju biti 140 službenih pasa, 110 policijskih konja, 11 helikoptera, 3. 000 vozila, a njemačka vojska će se uključiti sa dva borbena aviona, koja će nadgledati grad, u kojem će, na različitim lokacijama, biti postavljene gvozdene prepreke u dužini od skoro osam kilometara.

Njemačkoj policiji pružit će pomoć i specijalci iz Austrije i Nizozemske, kako bi zajedno brinuli o sigurnosti svjetskih političara, članova G20, koji predstavljaju 65 posto svjetske populacije i 80 posto obima svjetske trgovine i čije su odluke sa samita, doduše, neobavezujuće, ali daju pravac u politici.

Vlada Angele Merkel je na 14 stranica iznijela svoje pravce i ciljeve za ovaj summit, na kojem će se diskutirati, prije svega, o stabilnosti financijskog tržišta i boljoj svjetskoj trgovini, zaštiti klime i ljudskim pravima, prije svega, žena, ali će na dnevnom redu po prvi put tema biti i zdravlje i to poboljšanje dejstva antibiotika i pouke iz epidemije ebole u Africi.

Goste u Hamburgu, koji se nalazi pred najvažnijim događajem iz svoje novije političke povijesti, očekuju udobnost, luksuz i najfiniji specijaliteti, ali, "tradicionalno, i demonstranti, među kojima će biti i ljevičara, ranije u ovakvim prilikama spremnih i na nasilje, znači i suzavac, a građane, bar prema nadama kancelarke Merkel - bolji svijet.

Ona je, u jednom autorskom prilogu, istaknula da se G20 sastaje kako bi svijet za sve učinili boljim i dodala da je prevladavanje i oblikovanje izazova našeg vremena zajednički cilj.

''Mi se u krugu partnera G20 moramo zapitati kako možemo da se pobrinemo da svi profitiraju, kako možemo u budućnosti sarađivati za dobrobit naših građana, sa kojim je strahovanjima i izazovima je povezana globalizacija ...kako možemo ... postići da se plodovi blagostanja i rasta fer raspodijele ...'', napisala je Merkel u autorskom tekstu za ''Hamburger Abendblatt'' pred samit G20.

O tome kako će se smjestiti gosti iz svijeta u Hamburgu piše ''Bild''.

Trump će, prema saznanjima tog lista, spavati u gostinskoj kući hamburškog senata, koja se nalazi ukoso od američkog konzulata, a mediji pišu da je to i elegantno i logično rešenje.

Jedini pristup toj zgradi, naime, vodi preko jednog kanala, a on će biti blokiran i nadgledan. U gostinskoj kući senata spavali su nekada i britanski princ Charles sa princezom Dianom, bivši šef sovjetske države Leonid Brežnjev, bivši vođa PLO Jaser Arafat.

Ruski predsjednik Putin sa svojim izaslanstvom, ali i šefovi vlada Kanade i Južne Koreje bit će, prema saznanjima njemačkih medija, smješteni u luksuznom hotelu Park Hyatt.

Merkel će u svom rodnom gradu spavati u hotelu ''Atlantic Kempinski'', dok će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prema informacijama lokalnih medija, biti smješten u hotelu ''Sofitel'', nedaleko od gradske vijećnice.

Cijeli luksuzni hotel ''Četiri godišnja doba'' rezervirao je, piše ''Hamburger Abendblatt'' , saudijski Kralj Salman - 156 soba i apartmana u razdoblju od 4. do 9. srpnja.

Kraljevsko izaslanstvo ima više stotina ljudi, među kojima je i njegov sin, Mohamed bin Salman, koji je istovremeno i ministar obrane Saudijske Arabije.

Hotel ''Hilton'' će ugostiti državnike iz Brazila, Velike Britanije, Vijetnama i Indije, kinesko izalsnastvo je za sebe rezerviralp Hotel ''Grand Elysée“ a novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron, sa svojim izaslanstvom ''Hotel ''Movenpick'', saznaju njemački mediji, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close