Mito i korupcija

FUP uhitio odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo

Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tijekom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove
Vijesti / Flash | 19. 02. 2018. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 19.02.2018. godine, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva KS, započeli sa realizacijom operativne akcije „BALKAN“ na području navedene županije, a vezano za kaznena djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380., „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381., „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz člana 382. st. 1. i 2., te „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. st. 2. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području KS, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci, te su lišena slobode dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N.D. (1966.god.) i H.D. (1966.god.) koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim kaznenim djelima.

Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tijekom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više gospodarskih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim osigurali poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim kaznenim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad licima lišenim slobode nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Županijskom tužiteljstvu KS uz Izvještaj o izvršenom kaznenom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close