Akcija FUP-a

FUP uhitio međunarodnu kriminalnu grupu zbog krivotvorenja kreditnih kartica

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 19:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije identificirali su međunarodnu organiziranu kriminalnu grupu, specijaliziranu za vršenje kaznenih djela 'Krivotvorenje kreditnih kartica i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja', te izradu i distribuciju alata i programa prilagođenih vršenju navedenog kaznenog djela.

Akcija je provedena u sklopu provođenja aktivnosti na rasvjetljavanju kaznenih djela koja se odnose na kompjuterski kriminalitet, a koja su u prethodnom periodu vršena na području cijele BiH i zemalja okruženja.

Ova grupa je na području Bosne i Hercegovine u dosadašnjem periodu pričinila materijalnu štetu jednoj od banaka u iznosu od 130.000 KM.

Operativnim radom policijskih službenika Federalne uprave policije u petak su identificirane osumnjičene osobe, lokacije i vozila koja koriste. Istoga dana, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, izvršeni su pretresi prostorija osumnjičenih na području Sarajeva.

Tom prilikom su slobode lišena tri državljanina Bugarske i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela.

Prilikom pretresa iznajmljenog stana koji su koristili osumnjičeni, pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visoko sofisticiranom elektroničkom opremom, koja je korištena za krivotvorenje kreditnih kartica, te izradu uređaja za njihovo krivotvorenje (MSR uređaji, 'skimeri', mikro audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnom specifičnim uređajima za ometanje/skretanje radio signala, skice i planovi za izradu uređaja za 'skiming', te više stotina krivotvorenih bankovnih kartica, sofisticirana kompjuterska opreme, kao i određeni iznos novca).

Osumnjičeni su kriminalistički obrađeni i ispitani u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te su tijekom današnjeg dana predati postupajućem tužitelju Županijskog tužiteljstva Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenog djela', u vezi s kaznenim djelom 'Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja' i 'Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje'.

S obzirom na količinu pronađenih tragova u digitalnom obliku, kao i drugih dokaza, nakon provedenih vještačenja bit će moguće utvrditi visinu štete nastale djelovanjem navedene organizirane kriminalne grupe.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad u konkretnom predmetu u cilju identifikacije trećih osoba upletenih u vršenje predmetnog kaznenog djela, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

Kopirati
Drag cursor here to close