Uz tri prioriteta

Fuele: Vjerujem da je članstvo Srbije u EU realno

Vijesti / Flash | 05. 05. 2014. u 09:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fule rekao je danas u Beogradu da Bruxelles podržava europski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa s Prištinom.

"Prije nekoliko dana obilježili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Europske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvjesnost. Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je Fule nakon sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je istaknuo da je Fule čovjek koji je za vrijeme svog mandata izmijenio sliku o Srbiji i da je sve vrijeme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom.

"Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u europskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama", poručio je Nikolić, javio je Tanjug.

Ukazujući da je ovo ključno vrijeme odnosa Srbije i EU i važno poglavlje suvremene povijesti Srbije, europski povjerenik je naglasio da je Srbija ostvarila impresivan napredak na putu ka EU, kao i da je ohrabrujuće vidjeti da su građani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredijeljene za EU.

Fule je naveo da je tijekom sastanka s Nikolićem naglasio da su tri ključna prioriteta u sljedećim mjesecima: poboljšanje gospodarskog ambijenta, vladavina prava, odnosno borba protiv korupcije i kriminala, te reforma državne uprave i opredjeljenje za normalizaciju odnosa s Prištinom, kao i pomirenje u regiji.

EU je, kako je naglasio, potpuno opredijeljena za podršku reformama u Srbiji i u narednom periodu povećat će tehničku i stručnu pomoć.

Predsjednik Srbije je rekao da je Fule čovjek koji je dužnost povjerenika za proširenje obavljao u momentu kada je Srbija stigla veoma blizu EU, da su njegova izvješća utjecali na početak pregovora, na otvaranje 14, a možda uskoro i 18 poglavlja, dodajući da je Fule čovjek koji je izmijenio sliku o Srbiji.

"Rekao sam Fuleu da bih, bez obzira gdje ga put odnose, možda i na višu funkciju, volio da ostane na ovoj, jer je njegova posvećenost tome da Srbija kao jedna od glavnih zemalja u regiji postane članica EU i povuče za sobom i ostale kandidate veoma jasno izražena", rekao je Nikolić.

On je naveo da je Fule došao u Srbiju pružiti podršku vladi i njenom programu, koji je, kako je naveo, veoma ambiciozan i nepopularan za mandatara i vladu, ali čiji je cilj da se u sljedećih nekoliko godina Srbija oslobodi pogrešaka iz prošlosti, posebice toga što su građani u proteklom razdoblju ostali bez posla i budućnosti za generacije koje dolaze.

Nikolić je naglasio da je jako zahvalan Fuleu na svemu što je uradio i podvukao da ne očekuje da EU, na bilo koji način, zaustavi ono što je Srbija do sada postigla.

Predsjednik Srbije je kazao kako je Fule u razgovoru spomenuo neke godine u kojima bi Srbija mogla postati članicom Unije, dodavši kako će se to dogoditi kada EU procijeni da je Srbija ispunila sve kriterije.

"Znam da ćemo ispunjavanjem uvjeta omogućiti građanima da žive u organiziranoj zemlji, zemlji vladavine prava koja će biti ravnopravna s ostalima, a sad ne osjećam da smo baš ravnopravni sa svima u Europi", naglasio je Nikolić.

Kazao je kako želi da bude još takvih ljudi iz EU poput sadašnjeg povjerenika za proširenje koji u Srbiju dolaze neopterećeni predrasudama i bez naloga koji Srbija striktno mora ispuniti.

"Nadam se da ovo nije posljednji posjet u mandatu, a znam da nije posljednji dobar potez koji Fule želi učiniti da bi Srbija bila na onom mjestu u EU koje zaslužuje", zaključio je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close