Potrebe promjene

Fuele: Još nema datuma pregovora za Makedoniju

Vijesti / Flash | 16. 04. 2013. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u najnovijem izvješću o napretku Makedonije ka Europskoj uniji navodi da je napravljen napredak u nekoliko ključnih oblasti u vezi s kojima je Komisija prošle godine imala primjedbe, ali nije preporučila početak pregovora o članstvu u EU, što je bilo slučaj u ranijim izvještajima.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je proteklih nekoliko mjeseci bio angažiran u rješavanju političke krize u zemlji, u Strasbourgu je, predstavljajući izvješće, konstatirao napredak u dobrosusjedskim odnosima Makedonije s Bugarskom i Grčkom i pozdravio informaciju pregovarača u makedonsko-grčkom dijalogu u sporu oko ustavnog imena bivše jugoslavenske republike da je dogovor moguć.

Kako javlja Tanjug, Fuele je izrazio zabrinutost zbog neprovođenja dogovora za izlaz iz političke krize postignutog 1. ožujka ove godine i istaknuo značaj njegove primjene u cijelosti.

Na novinarsko pitanje je li Makedonija spremnija nego prošle godine početi pregovore za članstvo u EU, Fuele je kratko odgovorio: "Odgovor na vaše pitanje bi bio da, ali ..."

"Za vrijeme moje posljednje posjete Skoplju, zabilježio sam da tamo ništa nije poduzeto i u tijeku mojih susreta s makedonskim političarima naglasio sam da je to vrlo važno, da se mora formirati Anketna komisija za procjenu događanja od 24. prosinca, kao i da se potpiše memorandum o razumijevanju s novinarima", rekao je Fuele.

U Skoplje je danas, u okviru balkanske turneje, doputovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja će se sastati s predsjednikom države Đorđe Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i liderima DWI i SDSM Alija Ahmetija i Brankom Crvenkovskim.

Kopirati
Drag cursor here to close