Zrakom je brže

FUCZ žirokopterima dostavio testove širom FBiH

Na osnovu naredbe FUCZ pripadnici Federalne uprave civilne zaštite danas su vozilima krenuli sa isporukom 20.000 testova.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2020. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je stavila u funkciju dvije letjelice (žirokoptere) kojima će, po potrebi, u Sarajevo, Mostar ili Tuzlu iz udaljenih gradova i mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) biti transportirani testovi i uzorci osoba testiranih na koronavirus (COVID-19).

Kako je prethodno planirano, danas je letjelica FUCZ u Bihać dostavila određeni broj testova, podloga, odnosno transportnih medija koji su im potrebni da bi uzimali uzorke, a onda je deset uzoraka pacijenata s područja Unsko-sanskog kantona za koje postoji određena sumnja da su pozitivni na koronavirus dostavila referentnoj laboratoriji na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Na osnovu naredbe FUCZ pripadnici Federalne uprave civilne zaštite danas su vozilima krenuli sa isporukom 20.000 testova na korona virus koja su naredbom FUCZ namijenjena Kliničkomcentru Univerziteta u Sarajevu (8.000 kom.), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (4.000 kom.), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000 kom.) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (4.000 kom.).Ovi testovinabavljeni su, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH i u skladu sa Odlukom FŠCZ a juče je uručeno 1.000 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i 500 Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (SKBM).

Foto: FUCZ / Žirokopter FUCZ

Po istoj naredbi FUCZ je počela sa raspodjelom transportnih medija i briseva zavodima za javno zdravstvo na području Federacije BiH, i to: Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske, Orašje (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo USK, Bihać (900 kom), Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica - Zavod za javno zdravstvo ZDK (1.200 kom), Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo BPK-Goražde (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo SBK Travnik (900 kom), Zavodu za javno zdravstvo HBZ, Hercebosanska županija, Livno (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo HNŽ, Mostar (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo ŽZH (600 kom) i Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (1.500 kom).

Ovim angažmanom Federalne uprave civilne zaštite značajno će se ubrzati proces testiranja za građane na području Federacije BiH, posebno Unsko-sanskog kantona, te na brži i lakši način osigurati neophodna medicinska oprema Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close