Ništa 2-Step Verification?

FSB spriječio atentat na Lukašenka

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko Messengera ...
Vijesti / Flash | 17. 04. 2021. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) uhitila je dvije osobe koji su planirali da provedu vojni puč u Bjelorusiji 9. svibnja i izvrše atentat na predsjednika ove zemlje.

Uhićeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Јurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i bjelorusko i američko.

Akcija je provedena u suradnji sa bjeloruskim Povjerenstvom za državnu sigurnost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč "po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista".

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko Messengera, a potom su dogovorili da organiziraju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u cijeli proces.

Iz FSB-a navode i je susret organiziran u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tijekom puča zauzmu sve centre za emitiranje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sustav Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmijene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao obavljati "Komitet nacionalnog pomirenja", prenosi RTRS.

FSB dodaje i da su oni nakon uhićenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close