internat

Francuzi otvaraju centar za deradikalizaciju

Vijesti / Flash | 13. 03. 2016. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuske vlasti najavile su da će do početka ljeta otvoriti prvi centar za deradikalizaciju mladih Francuza koji su pod utjecajem islamističkog džihadizma, no lokalne vlasti i stanovništvo strahuju i prosvjeduju jer nisu bili konzultirani.

Ovog se tjedna doznalo da bi centar za preodgoj radikalizirane mladeži koja bi se pod utjecajem džihadista mogla pridružiti takozvanoj Islamskoj državi u Siriji, gdje se već bore stotine mladih francuskih muslimana, trebao bio smješten u zgradi škole koja je izvan upotrebe blizu mjesta Beaumont-en-Veron u središnjoj Francuskoj, piše Hina.

Lokalne vlasti zapanjene su, a u stanovništvo se uvukao strah od dolaska radikaliziranih mladih ljudi.

"Kako sad mogu reći svojim građanima da će u njihovoj blizini živjeti radikalizirane osobe i da je sve u redu, da zbog toga ne trebaju brinuti?", upitao se gradonačelnik susjednog mjesta Chinon Jean-Luc Dupont Dupont.

"Već same priče o dolasku ljudi koji su potpali pod radikalizaciju ljudima djeluju zastrašujuće i oni postavljaju mnoga pitanja. Svi znamo što se dogodilo u Parizu, sutra i mi možemo biti na redu", kazao je uznemireni stanovnik anonimno za radio "Europe1".

Predviđa se da bi prvi centar za deradikalizaciju primio najprije oko 30 osoba, a uključio bi u svoj program mlade u dobi od 18 do 20 godina, no na dobrovoljnoj osnovi.

Ustanova službenog naziva Centar za reintegraciju i građanski odgoj djelovala bi kao internat u kojemu bi mladi ostajali deset mjeseci, s mogućnošću odlaska kući preko vikenda. Predviđa se i mogućnost da se za vrijeme deradikalizacije mladi polaznici uključuju u rad lokalnih poduzeća kao pripravnici, ali bi se od svojih vršnjaka u toj sredini razlikovali po tome jer bi nosili uniforme.

Francuske su vlasti najavile konzultacije s lokalnim stanovništvom kako bi im pružile punu informaciju, zaustavile glasine i smirile njihove strahove da bi zbog smještaja ustanova za ideološku dekontaminaciju u njihovoj sredini i sami mogli postati metom terorista.

Kopirati
Drag cursor here to close