Balkan

Francuski neonacisti oružje za ubojstva tražili u Banja Luci

'Čuo sam i da je Srbija dobra za kupnju oružja, ali ovo je već drugi put da mi se preporučuje Bosna', odgovorio je francuski sudionik razgovora.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2019. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski neonacisti dogovarali su 2017. godine kupnju oružja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uoči parlamentarnih izbora u toj državi,  pokazuje to sadržaj globalnog nacističkog foruma Iron March, koji je zahvaljujući anonimnim antifašističkim hakerima prošli tjedan u cijelosti objavljen na internetu.

Ponuda robe

Prema pisanju portala Novosti, za nabavu je bio zadužen čovjek pod nadimkom Moonlord koji je, sudeći prema porukama, sudjelovao i u administriranju foruma Iron March. Predstavio se kao državljanin Kanade srpsko-hrvatskog porijekla koji je povezan s nacističkom organizacijom Blood and Honor (Krv i čast). U trenutku razmjene informacija, imao je srpsku putovnicu, najavivši da će tražiti i hrvatsko državljanstvo nakon što se preseli u Srbiju.

Prije dvije godine u Kanadi portal Vice je pronašao na Iron Marchu javno dostupnu komunikaciju u kojoj je dotični tvrdio da je pripadnik kanadske vojske i da želi ubijati 'komuniste'. Njegove privatne poruke s foruma, koje tada nisu bile poznate javnosti, potvrđuju takav zaključak i pokazuju da je u BiH i Hrvatskoj boravio od početka lipnja do srpnja 2017. godine. Sudeći prema sadržaju poruka, ključni razlozi bili su kupnja oružja i sastanak s istomišljenicima u navedenim zemljama.

Nakon što se jedan muškarac iz Francuske, pod imenom FrenchSoldier, na javnom dijelu foruma hvalio svojom 'paravojnom obukom', Kanađanin Moonlord mu se 2. ožujka 2017. javio privatnom porukom. Shvativši da je zainteresiran za oružje, ponudio mu je robu po povoljnim uvjetima, uz nabrajanje raspoloživih tipova koje može nabaviti na ovim prostorima. Popis je uključivao pištolje, karabin, kalašnjikov, ručne bombe i ručni raketni bacač RPG.

'Čuo sam i da je Srbija dobra za kupnju oružja, ali ovo je već drugi put da mi se preporučuje Bosna', odgovorio je francuski sudionik razgovora.

Nakon konzultacije s 'partnerima' iz svoje organizacije, FrenchSoldier je pristao na posao. Poručio je fikseru da im nabavi oružje u vrijednosti od 12 tisuća eura, s najavom dodatnog povećanja budžeta.

Ovo je EU

Dogovor je bio da se nađu dva puta, krajem kolovoza i u studenome. Zanimao se za pištolje, kalašnjikove i bacače raketa. Prvi susret dogovoren je u Banja Luci između njega i Moonlordovih suradnika, nakon čega su razmijenili informacije o graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH.

''Koliko trebam pripremati prelazak granice da me ne kontroliraju?'', pitao ga je Francuz.

''Pomoći ćemo ti da sve sakriješ, 100 posto nećeš imati problema na granici'', odgovorio je nabavljač oružja.

Nakon što se ispostavilo da su cijene oružja veće od najavljenih, prodavač je obavijestio Francuza da će se u Hrvatskoj naći s izvorom i provjeriti može li nabaviti jeftiniju robu.

''Ovo je EU, pa je i tebi lakše'', napisao je.

Hrvati s kojima se našao tražili su, međutim, još više novca, pa su na kraju ipak dogovorili Banja Luku. Za prvi susret dogovor je bio kupnja pištolja i metaka u vrijednosti od dvije tisuće eura, a poslije, ovisno o cijeni, i kalašnjikova.

Preferira AR-15

Nije poznato je li došlo do zaključenja posla. U jednom trenutku dogovorili su prebacivanje na sigurniji kanal komuniciranja, shvativši da na ovom forumu nije pametno raspravljati o detaljima susreta. U isto vrijeme Francuz je tražio kontakte u Americi.

''S grupom organiziram put u bivšu Jugoslaviju u kolovozu. Ali ne skrivam da više preferiram AR-15 (američka automatska puška, op. a.) od kalašnjikova'', napisao je osobi koja se, po svemu sudeći, koristila pravim imenom.

Zove se Jordan Jereb i više je puta uhićen zbog prijetnji floridskim političarima i zbog lažnih iskaza saveznim vlastima. Jereb mu je rekao da mu ne može pomoći jer se ne želi vraćati u zatvor.

Razlozi za kupnju oružja također su poznati. Francuski nacist, navodno iz Marseja, otkrio ih je u brojnim raspravama, ponajviše u razgovoru s hrvatskim forumašem pod korisničkim imenom Vida. U njihovim privatnim porukama FrenchSoldier požalio se da ''22 posto Francuske čine muslimani'' koji, po njemu, imaju najviše oružja.

''Oni ubijaju nevine ljude, svećenike, žene i djecu. Ako Marine Le Pen ne pobijedi na izborima, doći će do rata u manje od dvije godine. Svi se naoružavaju i uskoro ćemo biti spremni'', napisao je uoči tamošnjih parlamentarnih izbora 2017., dodajući da se u isto vrijeme moraju obračunavati sa Židovima.

''Ako budemo imali takav materijal (oružje, op. a.), budućnost Francuske će biti promijenjena'', konstatirao je.

Paljenje - gašenje

Iako bi se navedena priča o nabavi oružja mogla protumačiti i kao puko naklapanje internetskih fašista, cjelokupna povijest foruma Iron March sugerira suprotni zaključak.

Stranicu je osnovao Aleksandar Slavros, pseudonim iza kojeg se navodno krije ruski fašist Alisher Mukhitdinov. Slavros je autor knjige 'A Squire’s Trial', publikacije popularne među fašistima koja poziva na nasilje, rasnu čistoću i uspostavu fašističkog svjetskog poretka.

Prvi post na Iron Marchu objavljen je 2011., a zadnji 2017., kad je stranica zatvorena iz nepoznatih razloga. U šest godina 1207 članova objavilo je gotovo 200 tisuća postova i 20 tisuća privatnih poruka. Kao učitelja i duhovnog oca korisnici su iz anonimnosti vratili Jamesa Masona, američkog neonacista čija je organizacija bila optužena za najmanje tri bombaška napada u Los Angelesu 1970-ih. Mason je široj javnosti postao poznat zbog povezanosti s Charlesom Mansonom, vođom nasilnog američkog kulta, na čiji je prijedlog osnovao organizaciju Univerzalni red.

Masonov zaboravljeni newsletter 'Siege' u kojem je zazivao oružanu pobunu, terorizam i veličanje ratnih zločinaca, pretvoren je u knjigu i preko Iron Marcha nametnut kao ključni obrazovni alat za mobilizaciju mladih fašista. Za Masonovu promociju najzaslužniji su članovi organizacije Atomwaffen, koja je od 2015. upravo preko ovog foruma značajno povećala članstvo u SAD-u, a potom i u pojedinim europskim zemljama.

Programski, riječ je o otvorenim nacistima koji su priznali policiji da su planirali minirati nuklearne elektrane u SAD-u, otrovati pitke vode i vršiti napade na saveznu vladu. Do 2017. godine članovi Atomwaffena i korisnici foruma Iron March povezani su s najmanje pet ubojstava u SAD-u, uključujući optužbe za izradu eksploziva i gomilanje ilegalnog oružja.

Uz članove Atomwaffena, forum su administrirali i posjećivali istureni pripadnici zabranjene britanske terorističke organizacije Nacionalna akcija. Neki od njih su optuženi za pedofiliju i prijetnje miniranja džamija. Rad stranice podržavale su i aktivno u njoj sudjelovale i Zlatna zora iz Grčke, Casa Pound iz Italije, Srpska akcija iz susjedne države i Azov, pokret koji je proizašao iz istoimenog dragovoljačkog ukrajinskog bataljuna.

Razmjena 'znanja'

Sadržajno, forum je od svojih početaka bio platforma za zazivanje etničkog čišćenja nebjelačkog stanovništva na zapadu, dovršetka holokausta nad Židovima i pogroma izbjeglica s Bliskog istoga iz Europe. Članovi su razmjenjivali instrukcije za izradu bombi i terorističke taktike za napade na nearijevsko stanovništvo. Forum je služio i za mobilizaciju mladih muškaraca u paravojne postrojbe.

Tijekom analize sadržaja, Novosti su pronašle dva primjera. U jednom je ključnu ulogu imao Moonlord, spomenuti Kanađanin srpsko-hrvatskog porijekla. Tijekom 2017. preko privatnih poruka obratio se članovima koji su se javno hvalili vojnom službom i rukovanjem oružjem. Sudeći prema sadržaju komunikacije, dvije godine je s partnerima pripremao osnivanje 'legalne' privatne vojne postrojbe, koja je trebala djelovati u afričkim zemljama kroz unosne ugovore s američkom vladom.

Posao je nudio i dvojici forumaša koji su se predstavili kao američki vojnici. Jedan od njih javio se iz misije u Afganistanu. Nakon što im je objasnio da je s partnerima prikupio novac i da samo treba riješiti pravna pitanja, oni su mu odgovorili da su zainteresirani za angažman. Aktivnom službom pohvalio se i čovjek pod nadimkom Niezgoda, američki marinac poljskog porijekla koji je Kanađaninu otkrio da osniva svoju paravojnu grupu. Jezgra članstva trebali su biti 'istočni Europljani' u Americi, a cilj provođenje 'rasnog svetog rata'. Portal Vice potvrdio je prije nekoliko dana da se doista radi o američkom vojniku. Pronašli su još dva korisnika foruma iz američke vojske. Identitet Moonlorda zasad nije raskrinkan.

On je u vrijeme zadnjih priprema za registraciju privatne postrojbe boravio u Hrvatskoj. Posjetio je Zagreb, Rijeku i Pulu. U Zagrebu se 22. lipnja 2017. sastao sa spomenutim Vidom. Drugi sudionik privatnih razgovora, porijeklom iz Dalmacije, nije došao zbog straha da ga se ne otkrije.

''Jer ako želiš posao u javnoj službi onda ovo ne smiješ javno iznositi'', poručio je.

Vida kao najaktivniji

Novosti su utvrdile da je iz Hrvatske na forumu bilo registrirano deset korisnika. Javljali su se s područja Zagreba, Rijeke, Osijeka, Đakova i Splita. Najaktivniji je bio Vida. Njegov profil precizno oslikava ideološki presjek ostatka registriranih korisnika Iron Marcha.

Za vrijeme najintenzivnije aktivnosti na forumu imao je 16 godina. U jednom postu otkrio je članovima da ga je radikalizirao upravo taj forum i teroristički pamflet njegova osnivača 'A Squire's Trial', u kojem ubojstvo 'nije pogrešno' ako se primjenjuje na nebjelačku rasu. Dodao je da bi bez publikacije 'Siege' Jamesa Masona 'bio izgubljen'.

Poput njega, većina hrvatskih forumaša neljudima i parazitima naziva Židove, muslimane i crnce, a homoseksualce mentalnim bolesnicima. Rješenje koje za njih priželjkuju je 'konačno'. Budući da je, kako sami tvrde, Hrvatska opustošena od pravih fašističkih udruženja, neki od njih sudjeluju u okupljanjima europskih nacionalsocijalista.

Simpatizeri

Kod kuće im je spomena vrijedna jedino opskurna ekstremistička stranka Generacija obnove, čiji je predsjednik Frano Čirko, i stranica Sloboda.hr koja im je 'bliska'.

I na Iron Marchu je primjetan trend koji se proširio desničarskom supkulturom na mreži u zadnjih nekoliko godina: privlači ih Balkan zbog ratova devedesetih i lokalnih nacionalističkih fantazmagorija o predziđu kršćanstva. Posebno im je napeto militantno pravoslavlje. Ratko Mladić i genocid u Srebrenici nameću se pritom kao primjeri bolje prakse budućih obračuna s muslimanima. Za razliku od hrvatskih fašista, srpski su znatno brojniji i prisutniji na ovom forumu.

Fašistička organizacija Srpska akcija i njeni simpatizeri redovno su informirali 'braću' iz drugih zemalja o uličnim obračunima s homoseksualcima, mirovnim pokretima, Albancima i Romima. Prije nekoliko godina na Iron Marchu je organizirano prikupljanje informacija iz prošlosti za globalni nacistički kalendar. Oko 70 posto datuma popunjeno je događajima iz srpske povijesti. Tamo se, među ostalim, nalaze datumi smrti Milana Nedića i Željka Ražnatovića te rođendani Ratka Mladića, Momčila Đujića i Republike Srpske, prenose Novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close