sustav kvota

Francuska se pridružila opoziciji planu kvota EU za raspoređivanje imigranata

Vijesti / Flash | 18. 05. 2015. u 06:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska se pridružila brojnim državama u opoziciji planu da se smanji pritisak na države koje se nose s problemom ulaska velikog broja imigranata iz mediteranske regije uspostavljanjem sustava kvota kako bi podijelile teret među sobom.

Premijer Manuel Valls je rekao da se protivi predloženom planu o postavljanju ograničenja maksimalnog broja izbjeglica za svaku zemlju u Europskoj uniji. Plan kvota je zasnovan na broju stanovnika, stopi nezaposlenosti i drugim faktorima, podsjetio je Associated Press. U komentarima za jednu francusku TV stanicu, Valls je rekao da sustav kvota "nikada nije bio u sklopu prijedloga koje je Francuska dala".

Prošlog tjedna, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je za TV stanicu RTL da je Francuska podržala plan. Točni detalji plana još uvijek nisu dogovoreni, ali zemlje poput Mađarske, Slovačke i Estonije su ga već odbacile.

Britanci su ranije priopćili da ne žele imati išta sa planom, jer po njihovom mišljenju potiče priliv izbjeglica i krši suvereno pravo Britanije da sama odlučuje koliko će ih primiti, a mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je sustav kvota - "lud i opasan".

Plan su medijima u Bruxellesu zajednički predstavili prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Plan o kvotama za izbjeglice nastao je nakon što se u proteklih nekoliko tjedana više od 1.700 ljudi, izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja na Bliskom istoku i u Africi, udavilo pokušavajući da se domogne Europe u pretrpanim brodovima. Dosadašnja pravila, po kojima svu odgovornost za zbrinjavanje izbjeglica snosi prva zemlja u koju uđu, dovela su u težak položaj Italiju, Grčku i Maltu, koje su najčešća destinacija imigranata.

Da bi plan stupio na snagu, potrebno je da ga odobre sve zemlje članice, a njihovi ministri vanjskih poslova će o tome razgovarati u ponedjeljak u okviru redovnog zasjedanja ministarskog vijeća EU.

Kopirati
Drag cursor here to close