Izlazak na izbore

Francuska: Mladi i krajnja desnica

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 19:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na omladinu u Francuskoj se dugo vremena oslanjalo da se okrenu protiv krajnje desničarske stranke Nacionalnog fronta, ali se čini da oni sve više favoriziraju ideje Marine Le Pen, a terorizam nije jedini razlog, piše francuski Le Monde.

Jusef ima smo 16 godina. Kada 2017. godine stekne pravo na glas, on već zna šta će uraditi.

''Glasat ću za bilo koga sve dok stoje na putu uspjeha Nacionalnom frontu'' kazao je on. Jusefu je laknulo kada je pobjeda izmakla Marine Le Pen na nedavnim izborima u njegovoj regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardy.

Da je imao pravo glasa, on bi glasao za njenog suparnika, kandidata Republikanske stranke, Xaviera Bertranda.

''Nacionalni front je rasistički. Mrze Arape, crnce, Rome. Oni ne žele multikulturalnu Francusku'' objašnjava Jusef.

U prvom krugu regionalnih izbora održanih u prosincu, trećina glasača od 18 do 24 godine glasali su za Nacionalni front, dok je koalicija lijevog centra bila daleko iza njih s 22 posto glasova, a koalicija desnog centra je imala 20 posto glasova.

U regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardy, gdje je Nacionalni front postigao najbolje rezultate - 42,23 posto je glasalo za Marine Le Pen, a 57,77 posto za pobjednika iz koalicije desnog centra Xaviera Bertranda - čini se da mlađe generacije, ma koliko se činile raznolikim, imaju nešto zajedničko: veliko razočarenje u tradicionalne političke stranke.

Za neke ljude, u kontekstu u kojem se elite pojavljuju uvijek u istom licu, Nacionalni front je otjelovljenje nečega novog. Tako se, na primjer, Fabien, 15-godišnja učenica, pita zašto im se ne bi pružila prilika.

''U desnici i ljevici uvijek viđamo iste ljude. Oni nikad nisu uspjeli riješiti probleme i njihova platforma se isključivo zasniva na tome da spriječe Nacionalni front da dođe na vlast'' kazala je ona.

U Lilleu, kao i u Beauvais 200 kilometara južno, određene ideje krajnje desnice djeluju veoma privlačno za mlade ljude. Shana, također 15-godišnjakinja, nije iznenađena što vidi Nacionalni front na pragu vlasti, posebno nakon 13. studenog kada su se dogodili teroristički napadi u Parizu. Da je mogla glasati, glasala bi za Le Pen jer bi im osigurala "veću sigurnosti, smanjene troškova energenata i povećanje mirovina", kaže ona.

U Picardyu, gdje 23 posto djece i tinejdžera žive ispod granice siromaštva, vrlo lako se nađe žrtveno jagnje: imigranti.

''Shvaćam da ih se Marine Le Pen želi riješiti. Treba se brinuti za druge ljude, ali mi više nemamo izbora nego da zaustavimo imigraciju. Ne možemo ih sve primiti i ne bi trebali izdvajati novac za njih'' kazala je 16-godišnja Laurie iz Beauvaisa.

Za neke mlade ljude, rasistička prošlost osnivača Nacionalnog fronta Jean-Marie Le Pena je upravo to, daleko u prošlosti.

Za mnoge mlade ljude, ne izlazak na izbore je najbolja opcija. Nakon što je nekoliko istraživanja provedeno poslije prvog kruga posljednjih izbora, zaključeno je da dvije trećine mladih od 18 do 24 godine nije izašlo na izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close