Pad stranke Marine Le Pen

Francuska: Ankete nagovijestile poraz desničara

Vijesti / Flash | 13. 12. 2015. u 20:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci izlaznih anketa nakon danas održanog drugog kruga regionalnih izbora u Francuskoj pokazali su kako desničarska Nacionalna fronta koju predvodi Marine Le Pen nije u vodstvu za razliku od prvog kruga izbora održanog 6. novembra, prenosi Agencija Anadolija.

Popularnost Le Pen je porasla nakon terorističkih napada u Parizu 13. studenog i nekontroliranog dotoka migranata na europsko tlo, tako da je u prvom krugu izbora njena stranka dobila najveću podršku u 13 francuskih regija.

Projekcije nakon današnjeg drugog kruga regionalnih izbora govore kako tako neće biti i ovaj put. Podaci tri anketne agencije govore kako je Le Pen već izgubila u nekim od regija u kojima je ranije bila u vodstvu. Podaci Ipsosa, Ifopa i TNS-Sofresa pokazali su kako je Le Pen osvojila oko 42 posto glasova u regiji Nord-Pas de Calais, dok je 57 posto glasova osvojio konzervativac Xavier Bertrand.

Kandidati Nacionalne fronte poraženi su od socijalista, prema anketama, u još dvije regije na koje je Le Pen računala.

Objavljeni podaci bazirani su na projekcijama na osnovu glasanja u nekoliko izbornih jedinica. Izlaznost na regionalnim izborima iznosila je oko 50,4 posto u 17 sati po lokalnom vremenu, tri sata prije zatvaranja birališta.

Službeni rezultati izbora bi trebali biti poznati u ponedjeljak ujutro.

Kopirati
Drag cursor here to close