Teške riječi

Fra Mate Vincetić uputio ispriku zbog propovijedi

Danas je uputio priopćenje za javnost kako bi se ispričao svima koje je svojim riječima povrijedio.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2023. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Plehan kod Dervente svećenik Mate Vincetić je tijekom nedjeljne mise proteklog tjedna održao sporni govor u kojem je vrijeđao migrante, ali i pripadnike drugih religija. Danas je uputio priopćenje za javnost kako bi se ispričao svima koje je svojim riječima povrijedio.

Isprika

“Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka. Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi’ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo ‘teške riječi’ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena”, naveo je fra Mato te dodao: “Duboko žalim zbog toga ako su ove moje ‘teške riječi’ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika. Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista ‘conditio sine qua non’ kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život.”

Podsjetimo, misi na kojoj je izrečen sporni govor prisustvovali su vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Nije u skladu s naukom 

“Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu ‘ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem’. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš ‘halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i jevanđelju’. Zato je Isus rekao ženi ‘ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem. leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu”, rekao je tada svećenik Vincetić.

Nakon što je sporni dio govora dospio u medije, oglasili su se i iz Vrhbosanske nadbiskupije, istaknuvši da ovo nije u skladu s naukom Katoličke Crkve, niti s onim što ona provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima – podcrtali su.

Kopirati
Drag cursor here to close