Porazni podaci

Fra Mario Knezović: I Široki bilježi pad broja stanovnika

''Sve župe širokobriješkoga dekanata, u odnosu na prošlu godinu, imaju manje stanovnika. Bolna je činjenica da i gradska župa bilježi minus. Po župnim podatcima 200 osoba je u župi Široki Brijeg manje od prošle godine''
Vijesti / Flash | 31. 01. 2020. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umiremo i iseljavamo. Bolni su podatci o natalitetu i mortalitetu općenito u BiH, a osobito među Hrvatima. Tako npr. područje koje obuhvaća općinu/grad Široki Brijeg bilježi negativne pokazatelje, napisao je ovo na svom Facebook profilu Fra Mario Knezović, koji dalje dodaje: 

''Sve župe širokobriješkoga dekanata, u odnosu na prošlu godinu, imaju manje stanovnika. Bolna je činjenica da i gradska župa bilježi minus. Po župnim podatcima 200 osoba je u župi Široki Brijeg manje od prošle godine. Ako je tako u Širokom, gdje se iz seoskih župa doseljavaju mladi bračni barovi, gdje ipak u odnosu na druge krajeve BiH ima i zaposlenja, onda možemo samo zamisliti kako je to porazan podatak. O drugim krajevima da i ne pričamo. Fratar koji dobro poznaje stanje u Tomislavgradu kaže da u cijeloj duvanjskoj krajini ne živi stalno više od 12 tisuća žitelja'', kaže Knezović.

Inače, nedavno je objavljeno da je Općina Posušje u županiji Zapadnohercegovačkoj jedna je od rijetkih općina u BiH s pozitivnim prirodnim priraštajem.

Sa 173 rođene djece i 161 umrlom osobom odolijeva trendu pada nataliteta koji je u BiH prisutan cijelo desetljeće.

Također, posuška Osnovna škola najbrojnija u BiH s 1400 učenika. U župi Grude je u 2019. kršteno 43 djece desetero više od broja umrlih u toj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close