Mostar

FOTO | Kino Partizan odlazi u povijest

"Tu sam gledao svoj prvi film. Škola nas je vodila da gledamo film Lepe Brene 'Hajde da se volimo'. To je bio moj prvi doticaj s kinom", prisjetio se za Bljesak.info čitatelj.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2023. u 13:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruši se nekadašnja zgrada Kina Partizan u Ulici Alekse Šantića u Mostaru.

Naime, riječ je o mjestu koje ima dugu tradiciju. Davno prije CineStara i kina kakvog danas znamo u Mostaru je odlazak u kino bio kulturni događaj.

Prvi filmovi 

Upravo u Kinu Partizan, Mostarci su gledali tada najsuvremenija filmska dostignuća. Široko platno i ozvučenje bili su značajna novina u tadašnjem vremenu.

"Tu sam gledao svoj prvi film. Škola nas je vodila da gledamo film Lepe Brene 'Hajde da se volimo'. To je bio moj prvi doticaj s kinom", prisjetio se za Bljesak.info čitatelj.

Foto: Mostaru moj info / Facebook  / Kino Partizan nekada 

Kino Partizan bilo je mjesto okupljanja, a nerijetki su oni koji su u njemu pogledali prvi film na velikom platnu.

"Prvih dana prikazivanja, karata nema ni za lijeka. Šverceri karata su imali vezu na šalteru pa bi uzeli po nekoliko buntova i prodavali po višestruko skupljoj cijeni. Dođeš s djevojkom ili s rajom...šta ćeš sad, stisni se nekako i plati kao da ćeš na Broadway. Gužve su bile kao da se džabe dijeli gorivo ili jestivo ulje", naveo je čitatelj portala Bljesak.info.

Kako je istaknuo, redari se nisu puno miješali u vanjski kaos.

"Šverceri bi tada na kartama dobro zarađivali, ali bilo je slučajeva da 'otežu' s otvaranjem svoje 'radnje' dok se gledatelji ne 'nakupe' ispred kina... I kad vide da su pogrešno kalkulirali ( npr, razvikan, ali umjetnički film), onda bi u panici pokušavali prodati po daj-šta-daš... I kad na koncu uđeš u kino dvoranu, dočekaju te filmske novosti: gdje bio drug Tito, koliko je uglja iskopala Kreka, gdje je Energoinvest opremio postrojenja industrijskog kompleksa... Na kraju bude i film, uz poneko mijenjanje trake...dobacivanja hahara...tipa, i dedo ti je iš'o u kino, sjedi dolje...vidi mu glave k'o Fortica", naveo je.

Kino je bilo i razlog dolaska u Mostar brojnim ljudima iz okolnih mjesta, a krije ono i brojne uspomene i poljupce zaljubljenih parova.

Foto: Mostaru moj info / Facebook  / Kino Partizan nekada 

S nestrpljenjem su Mostarci iščekivali nove filmove, kao i obavijesti o novim projekcijama. 

Podsjetimo, u srpnju 2023. godine je u medijima objavljeno kako je na prostoru bivšeg kina planirana izgradnja stambene zgrade od pet katova.

Zgrada? 

"Visina zgrade bi u velikom dijelu zatvorila ulazak sunčeve svjetlosti u stanove na adresi Alekse Šantića br.4 koja se nalazi s druge strane ulice. Stanari te zgrade nisu kontaktirani, niti upoznati s objektom koji se planira graditi, a čija bi izgradnja u planiranoj katnosti, smanjila kvalitetu života tj. njihovi stanovi bi ostali bez sunčeve svjetlosti. Samim tim bi se i smanjila vrijednost njihovih stanova koji su izgrađeni ranije, a oni su tu i starosjedioci", pobunili su se tada pismom stanari.

Foto: Bljesak.info / Ruši se Kino Partizan

Stanari su zatražili da se pokrene rasprava o izgradnji nove zgrade te da se ispoštuju standardi gradnje, udaljenost objekata i katnost, sunčeva svjetlost u stanovima…

"Zgrada koja je izgrađena kao dom za učenike Koledža ujedinjenog svijeta, a koja se nalazi na istoj strani kao i planirani objekt, ima visinu od četiri kata i na taj način ne ugrožava okolno stanovništvo. Tražimo da se prije bilo kakvih dozvola i početka gradnje izvrše sve zakonske procedure i ispoštuju standardi gradnje", istaknuli su ranije stanari.

Podsjetili su kako za taj dio Centralne zone nije donesen Regulacijski plan, pa mišljenje daje Komisija, koja prema njihovim riječima, nije uzela u obzir cjelokupno rješenje te četvrti.

"S obzirom na to da je ovaj dio uvijek bio središte Grada Mostara, inzistiramo da se usvoji regulacijski plan te četvrti kako bi svi objekti imali smisla i bili izgrađeni na zadovoljstvo svih koji tu žive", naveli su tada u pismu.

Foto: Bljesak.info / Ruši se Kino Partizan
Kopirati
Drag cursor here to close