Zatvaranje kolektivnih centara

FOTO | Čapljina: 42 obitelji uselile u nove, donirane stanove

Za obitelji koje su primile ključeve novih stanova, ovaj trenutak nije samo stjecanje krova nad glavom, već i simbol povratka normalnosti i sigurnosti u njihove živote.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2023. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U naselju Počitelj brdo svečano je upriličeno uručenje ključeva za 42 obitelji s područja grada Čapljina.

Ovaj značajan događaj predstavlja ostvarenje projekta CEB II – ''Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja'', čime se pridonosi poboljšanju životnih uvjeta i integraciji raseljenih osoba i izbjeglica.

Foto: Bljesak.info / 42 obitelji uselile u nove, donirane stanove u Čapljini

Uručenju ključeva nazočili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić te predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović.

Navedeni dužnosnici istaknuli su zajednički napor vlasti da pruže podršku građanima, posebice onima koji su prošli kroz teška razdoblja izbjeglištva i raseljenja.

Foto: Bljesak.info / 42 obitelji uselile u nove, donirane stanove u Čapljini

Projekt CEB II fokusiran je na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja kroz javna stambena rješenja.

''Upravo ovakvi programi imaju ključnu ulogu u reintegraciji ljudi u društvo, pružajući im stabilnost i sigurnost doma. Stambeno pitanje je osnovna potreba svake obitelji, a ovakvi projekti omogućavaju obiteljima da izgrade svoj dom, stvarajući temelje za budućnost.'', poručila je predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović.

Foto: Bljesak.info / 42 obitelji uselile u nove, donirane stanove u Čapljini

Za obitelji koje su primile ključeve novih stanova, ovaj trenutak nije samo stjecanje krova nad glavom, već i simbol povratka normalnosti i sigurnosti u njihove živote.

Novi domovi pružaju im ne samo fizički prostor, već i emocionalnu i psihološku podršku, čineći ih sastavnim dijelom zajednice koja brine o svakom pojedincu.

Ukupno, uručenje ključeva za 42 obitelji u naselju Počitelj brdo predstavlja konkretnu realizaciju humanitarnih napora, povezivanje lokalnih vlasti s federalnim institucijama i partnerskim organizacijama u stvaranju bolje budućnosti za sve građane.

Želimir Karlović, koji je stambeno pitanje riješio nakon 30 godina, kaže da nema riječi za opisati svoju sreću.

Foto: Bljesak.info / Gosp. Karlović, jedan od stanara

''Do sada sam živio u Čapljini, u neuvjetnim prostorijama, već dugi niz godina, kao raseljena obitelj. Višečlana smo obitelj, 6 djece, 3 unučadi, i baš zbog njih mi ovo sve puno znači, dojmove zaista ne mogu ni izgovoriti riječima'', rekao je Karlović za Bljesak.info.

Nerin Dizdar, federalni ministar za raseljena lica, kaže kako su svoj dom ovdje našle 42 obitelji.

''Radi se o 42 stambene jedinice i ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna KM. Jako je važno istaknuti da su svi stanovi izgrađeni u skladu sa svim suvremenim standardima, uključujući i energetsku efikasnost, tako da se zaista vodilo računa o svim elementima gradnje'', rekao je Dizdar za Bljesak.

Foto: Bljesak.info / Ministar Nerin Dizdar

Naveo je i kako je na području HNŽ do sada investirano 10 milijuna KM za 108 stambenijih jedinica i dodao da je cilj riješiti problem svih osoba u kolektivnom i alternativnom smještaju.

Čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan vidić poručio je kako je u naselju Tasovčići još od rata bio jedan kolektivni centar.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Smiljan Vidić

''Dočekali smo napokon dan da ga zatvorimo, i sve obitelji koje su bile u tom centru će sada biti u ovim stanovima. Radi se o 42 stana i na taj način uz pomoć federalnog i državnog ministarstva za prognane i raseljene smo riješili ovaj problem'', rekao je Vidić.

Dodao je da je Grad sudjelovao sa 460.000 KM i ljudskim resursima.

Kopirati
Drag cursor here to close