Neka vide da nas ima

Forum.tm: Prva crowdfunding kampanja za financiranje medija u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 07:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni urednik Foruma.tm Goran Borković i novinari i urednici tog neprofitnog portala u ponedjeljak su predstavili prvu crowdfunding kampanju za financiranje medija u Hrvatskoj pod geslom "Neka vide da nas ima", kojoj je cilj od čitatelja prikupiti 5000 dolara za nesmetan rad tog medija u idućih nekoliko mjeseci.

Urednica i novinarka Foruma.tm Sandra Bartolović na predstavljanju kampanje u zagrebačkom Novinarskom domu istaknula je kako crowdfunding kampanjom, koja će trajati mjesec dana, žele osigurati "minimum minimuma za premoštenje kriznog razdoblja u financiranju tog portala u iduća dva do tri mjeseca', nakon čega očekuju nove izvore financiranja, prenosi Hina.

"Ova je crowdfunding kampanja bitna jer želimo javnost i građane informirati da treba sudjelovati u pitanjima od javnog dobra", rekla je Bartolović ističući potrebu sustavnog i jasno definiranog financiranja neprofitnih medija koji rade u javnom interesu.

Potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva (HND) Slavica Lukić pohvalila je kampanju Foruma.tm kao inicijativu za osiguravanje preživljavanja jednog važnog, neovisnog medija.

"Forum.tm i drugi neovisni mediji nisu ni trebali doći u ovakvu situaciju jer javnog novca ima dovoljno, a pitanje je na koji način tijela javne vlasti njime raspolažu. Smatramo da će sadašnja Vlada prekinuti lošu praksu prethodne Vlade i osigurati sredstva neovisnim i neprofitnim medijima", istaknula je Lukić.

Borković se zahvalio na suradnji svima koji su pomogli u osmišljavanju prve crowfunding kampanje za financiranje nekog hrvatskog medija, a naročito "doajenu" crowdfundinga u Hrvatskoj Olegu Maštruku. Forum.tm nastao je 2013. kada je dio novinara i urednika ugašenog tjednika Forum od Večernjeg lista otkupio domenu i prava na portal.

Kampanja pod geslom "Neka vide da nas ima" trajat će mjesec dana na platformi Indiegogo, a u inozemstvu je uobičajen takav način financiranja medija koji su okrenuti prema javnom interesu.

Najavljene su i nagrade za donatore - romani Ede Popovića i Viktora Ivančića, priznanja i obilazak propale tvornice "Nada Dimić" u Zagrebu, kao i projekcija dokumentarnog filma Darija Juričana "Gazda" (o poslovnom usponu Ivice Todorića), koji je nastao na temelju teksta objavljenog baš na Forum.tm-u.

Nagrade, kažu novinari Foruma tm, nazvane su po novinarskim izvorima, pa se tako kreću od "neovisnog izvora", preko "neimenovanog" i "dobro upućenog izvora do "dubokog grla". Kako su istaknuli, za "duboko grlo" osigurano je statiranje u idućoj sezoni TV serije "Novine", ako je bude.

(Hina) xmeh ymd

Kopirati
Drag cursor here to close