Svak sebi...

Forto: Skandalozna odluka da se ozakoni privatno korištenje službenih vozila

Vijesti / Flash | 27. 06. 2017. u 13:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Domu naroda FBiH Edin Forto reagirao je povodom informacije Transparency Internationala da je Vijeće ministara BiH posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo da se službena vozila mogu kontinuirano koristiti 24 sata, priopćeno je iz Naše stranke.

''Na postojeću praksu korištenja službenih automobila, koje nije bilo u skladu s propisima, a na što su ukazali i revizori, Vijeće ministara je reagiralo usklađivanjem propisa sa svojom praksom, a ne prakse s propisima. Time je Vijeće ministara pokazalo svoj odnos prema institucijama, javnim resursima i zakonima, a to je odnos neodgovornosti i želje da se javni resursi koriste u privatne svrhe. U potpunosti podržavamo prijedlog TI-a da se taksativno nabroje situacije i okolnosti u kojima je dopušteno koristiti službeno vozilo tijekom dana i isključivo u službene svrhe'', kazao je Forto, navodi se u priopćenju.

Forto je kazao da građani i javnost nemaju informaciju o tome koliko se godišnje novca troši na službena vozila.

''U Hrvatskoj postoje podaci da se godišnje troši oko 100 milijuna KM. U BiH građani kontinuirano ukazuju na socijalno neosjetljivo korištenje službenih vozila od strane vlasti, čemu smo svjedočili mnogo puta'', dodao je Forto.

Pokrenuo je inicijativu prema Ministarstvu prometa FBiH, kojom je tražio postavljanje obilježja na službena vozila tako da ista budu uočljivija (kao policijska ili taksi vozila).

''S obzirom na interes javnosti i građana, i negativna iskustva u vezi s korištenjem službenih vozila (nedopuštena preticanja, prekoračenja brzine, nepropisna parkiranja, itd.) – tražimo da građani dobiju mogućnost da procijene količinu, vrstu i način upotrebe službenih vozila. Ako vlasti smatraju da pravilno koriste službena vozila, ne postoji razlog da usvoje ovu mjeru i povećaju transparentnost'', zaključio je Forto.

Kopirati
Drag cursor here to close