Digitalna transformacija

Forto: Djeca u BiH zaslužuju najbolje

"Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet".
Vijesti / Flash | 30. 11. 2023. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvezivanje svih škola na brzi internet preduvjet je digitalne transformacije u bh. obrazovanju i zato je projekt GIGA, koji predvode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), od ključnog interesa ne samo u smislu uvezivanja nego i osiguranja kvalitetnog, sigurnog interneta u svim školama.

Poruka je ovo ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je sa kolegama iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Genevi održao više sastanaka sa predstavnicima UNICEF-a, ITU-a i drugih međunarodnih delegacija te privatnog sektora o mogućnostima umrežavanja 500 osnovnih i srednjih bh. škola, čime bi se pristup internetu omogućio za više od 14.000 učenika.

"Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet. Vlasti BiH su već uspjele u mapiranju i pozicioniranju bh. osnovnih i srednjih, središnjih i područnih škola na globalnoj GIGA mapi, time prioritizirajući napredak u oblasti pristupa informacijama, mogućnostima i obrazovanju za svako dijete u Bosni i Hercegovini. UNICEF u BiH se raduje svjedočiti i podržati takve saveze i partnerstva u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju", izjavila je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je zaključeno kako se na ovakvim primjerima i projektima praktično daje podrška procesu digitalne transformacije u obrazovanju, što korespondira sa prioritetima BiH na putu europskih integracija.

Ministar Forto je najavio da će u cilju što brže i kvalitetnije provedbe GIGA projekta u BiH u njega aktivno biti uključeni telekom operatori i predstavnici privatnog sektora koji sudjelovanjem u ovakvim projektima pokazuju društveno odgovoran pristup.

Kopirati
Drag cursor here to close