Ministarstvo

Fondacija za branitelje i pomno praćenje procesa protiv Armije BiH

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je danas u Sarajevu da je formirana Fondacija za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije da bi se pomoglo onima protiv kojih se vode sudski postupci.

''Poštujemo rad bh. pravosudnih organa u svim radnjama koje poduzimaju na zakonitom i pravičnom procesuiranju odgovornih'', naglasio je ministar, dodajući da će se, međutim, pomno pratiti procesi koji se vode protiv bivših pripadnika Armije BiH i MUP-a BiH.

Izrazio je zabrinutost pokušajem izjednačavanja žrtve i zločinca i stvaranjem vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina, ali je naglasio kako je, u cilju dokazivanja istine u ovim procesima, podržana inicijativa Koordinacije boračkih udruženja da se formira Fondacija za pravnu pomoć.

Pojasnio je da se time želi ''na institucionalan način pružiti pomoć onima koji su časno i dostojanstveno branili BiH i njezine građane''.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije BiH Šerif Patković je na pres-konferenciji naglasio kako su pripadnici boračke populacije naviknuti na procese koji se vode protiv njih, ali je također naglasio da neće odustati od borbe da se dokaže istina.

Ocijenio je da se danas umjesto oružjem vrši pravna agresija na BiH putem obavještajnih agencija Republike Srbije, a zabrinjavajućim je nazvao nemogućnost bh. institucija da razdvoje pravdu od nepravde, istinu od laži.

Za njih je sramotan način na koji su uhapšeni pripadnici boračke populacije koji su bili dostupni pravosudnim organima, budući da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) došli u fantomkama i na taj način uhitili bivše borce.

''Ovakvim postupcima organa, čiji rad podržavamo, u nestanak se vodi BiH. Imali smo strpljenje, ali i ono je isteklo'', poručio je Patković, najavljujući da će braniti BiH svim raspoloživim sredstvima.

Kako je rečeno, većina ovih procesa i ranije je vođena u međunarodnim sudovima, a Patković izražava bojazan da će se procesi voditi i protiv djece šehida i poginulih boraca.

Kopirati
Drag cursor here to close