Borka Rudić

Fond solidarnosti pomaže novinarima čija se prava krše

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 08:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH novinari se suočavaju s velikim brojem tužbi, ali i fizičkim napadima, prijetnjama smrću, kršenjem prava na slobodu, pristup događajima, rekla je između ostalog Borka Rudić, generalna tajnica Udruge BH novinari.

Govoreći o Fondu za obranu novinara kojeg formira ova udruga, Rudić je kazala kako su uvidjeli da se kroz Fond, i na osnovu odšteta tužbi koje su dobili može formirati veći fond i kvalitetnija pomoć kolegama.

Podsjetimo, Upravni odbor Udruge BH novinari (BHN) donio je odluku o formiranju Fonda za obranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca pred sudovima, koji su tuženi za klevetu ili su žrtve drugih vrsta pritisaka, fizičkih napada, prijetnji i ugrožavanja sigurnosti tijekom obavljanja novinarskih zadataka, piše N1.

Borka Rudić je kazala da je potrebno više novca kako bi se pojačao odvjetnički tim.

"Tako bi lakše prošli kroz pravosudne procedure. Prošli tjedan smo dobili tri važna slučaja za klevetu, a smatramo da ih može biti više", rekla je glavna tajnica Udruženja BH novinari.

Naglasila je da je ideja pozitivno prihvaćena.

"Javio nam se veliki broj osoba koje i nisu novinari, ali su povezani s medijskom zajednicom i donacijama žele pomoći jačanje fonda. Imat ćemo zanimljivih marketinških aktivnosti tijekom godine, a razmišljamo i organiziraju novinarskog bala gdje će se povećati fond'', rekla je Rudić te istaknula da još uvijek nema važnih presude za klevetu koje bi mogle da do kraja implementiraju praksu Europskog suda u naš sistem i da se bolje primjenjuje zakon o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Članovi UO BHN su također donijeli odluku da se cjelokupni iznos godišnje članarine transferira u Fond solidarnosti BH novinara i podijeli kao jednokratna novčana pomoć novinarima koji su ostali bez posla, trebaju sredstva za liječenje ili se iz drugih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Novinari iz cijele BIH, koji spadaju u jednu od ove tri kategorija, moći će aplicirati za sredstva BHN Fonda solidarnosti, piše N1.

"Uplaćivali smo kolegama koji su ostali do posla ili im je bila potrebna pomoć. Pomoć je simbolična, ali jako važna kada kolege nemaju sredstava. Taj fond smo formirali na osnovu uplate godišnje članarine. Prošle godine smo uspjeli da skupimo blizu 4.500 KM članarine i on će biti prebačen u Fond solidarnosti, kako bi što veći broj ljudi imao pomoć. Prema našim procjenama mislimo da možemo skupiti blizu 12.000 KM od članarina", rekla je Borka Rudić.

Kopirati
Drag cursor here to close