Mostar

Fizikalna terapija u kućnim uvetima - hoće li nadležni imati sluha

Fizikalna terapija u kućnim uvjetima je usluga koja bi bila od iznimne važnosti za korisnike invalidskih kolica. No hoće li nadležni imati sluha za nju?
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 12:00 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobama koje život provode u kolicima fizioterapija u kućnim uvjetima bio bi samo jedan mali, ali iznimno važan korak sustavne brige za njih.

Uz malo sluha i financijske podrške, ova usluga mogla bi se pružati pacijentima u Mostaru, no kao i inače sve ostaje na nejakim pokušajima institucija i vapajem udruga.

Nedavno se na panel diskusiji ''Izazovi nepokretnih i slabo pokretnih osoba'' i njihov pogled u budućnost spomenula i ova tema, a Ivica Pavlović predsjednik Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ''Marko Ravlić''spomenula i ova tema.

''Fizioterapeuti, voljeli bi da dolaze u naše domove i rade s nama, to bi bilo od velike pomoći a to nemamo, ali nadamo se da će se to ostvariti'', kazao je Pavlović.

Fizikalna terapija u kućnim uvjetima

Pavlović i njegovi članvi iz Udruge Marko Ravlić za Bljesak.info su rekli kako su korisnici invalidskih kolica u potrebi kontinuirane fizikalne terapije u kućnim uvjetima, ali i redovnog banjskog liječenja u cilju održavanja zdravstvenog stanja.

''Većina naših članova imaju redovnu fizioterapiju u kućnim uvjetima koju samostalno financiraju. Fizikalna terapija u domu korisnika na teret ZZO HNŽ nije bila omogućena u prethodnom periodu i nije bila obuhvaćena njihovim financijskim planom u dijelu primarne zdravstvene zaštite. Međutim ono što zaista ohrabruje je činjenica da je Dom Zdravlja Mostar, odnosno Odjel za liječenje, rehabilitaciju i palijativnu njegu u kući osluškujući stvarne potrebe svojih korisnika prepoznao potrebu za pružanjem fizijatrijsko – rehabilitacijske zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u skladu sa svojim mogućnostima pokrenuli su jedan tim koji može pružiti minimum tih usluga. Ovaj tim potrebno je dodatno kapacitirati kako bi ovaj vid usluge u cijelosti zaživio'', rekli su za Bljesak.info.

Ranije je doc.dr.sc. Vesna Miljanović Damjanović, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije sudjelujući na konferenciji rekla kako postoje šanse da se fizikalna terapija uvede preko primarne zdravstvene zaštite.

''Mi smo u kliničkoj bolnici svima dostupni, ali to je tercijarna zaštita. Međutim primarna bi trebala imati takve odjele kod kojih će fizijatar i fizioterapeut ići u kućnu posjetu i činiti sve što je potrebno'', rekla je tada Miljanović Damjanović.

Dom zdravlja ima uslugu, alinisu plaćeni

Iz Doma zdravlja Mostar za Bljesak.info su rekli kako fizioterapijske usluge nude kroničnim pacijentima u kućnim uvjetima.

''Imamo ugovor s liječnikom specijalistom fizijatrije i po njegovom nalogu u kućne posjete ide naš fizioterapeut. Problem je što ni ove usluge nisu prepoznate od strane ZZO, što znači da nam nisu ni plaćene. Rade se fizioterapijske usluge starijim, kroničnim bolesnicima, npr stanja nakon moždanog udara, nakon raznih operativnih zahvata na lokomotornom sustavu, trajno invalidnih osoba i sl.

U izvještaju o poslovanju Ustanove Dom zdravlja Mostar za 2022. godinu koju smo imali na uvid, navodi se da se primjećuje da je u porastu potreba za pružanje fizijatrijsko-rehabilitacijske zdravstvene usluge.

''Postojeći bolnički kapaciteti nisu dovoljni i potrebno je ići u smjeru obavljanja te vrste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Mostar smo pokrenuli (na mala vrata radi ograničenja financija i opreme) u sladu s našim mogućnostima i jedan tim koji je u kućnim uvjetima pruža minimum takvih usluga. Potrebno je sistematično i organizirano pružiti tu vrstu usluge za sve pacijente koji nakon bolesti ali i nakon ozljeda tijekom rasta i razvoja sportašima itd. imaju potrebu rehabilitacije'', navodi se u izvještaju gdje objašnjavaju da im je za to potrebno osigurati infrastrukturu (pokretnu u vidu dodatne flote kućne njege ili nepokretnu u vidu objekta gdje bi obavljali tu djelatnost), opremu i dodatno zapošljavanje medicinskog kadra.

Vjeruju da ZZO ima novac

Inače, Udruga paraplegičara i oboljelih od cerebralne paralize ‘Marko Ravlić’ će s III Konferencije ZZO HNŽ koja se održava u Mostaru od 28. do 30.9.2023. godine uputiti potrebu osiguranja fizijatrijsko – rehabilitacijske zdravstvene usluge.

''S obzirom na zadovoljavajuće financijske rezultate ZZO HNŽ vjerujemo da sredstava za osiguranje ove usluge ima, samo je pitanje hoće li biti dobre volje ili ćemo slušati izgovore. Financijskim planom ZZO HNŽ planirano je 1 mil KM za specifičnu rehabilitaciju neuroloških pacijenata vezano za neuromodulacijsko odijelo Exopuls Molli Suit što će biti jako korisno za osobe u invalidskim kolicima s neurološkim problemima. Tu još uvijek čekamo da nas ZZO HNŽ/K upozna s načinom ostvarivanja prava na ovaj vid rehabilitacije'', navode za Bljesak.info iz Udruge.

Dodaju kako specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije neprestano ističu potrebu banjskog liječenja korisnika ortopedskih pomagala ne samo u smislu osiguranja fizikalne terapije nego i zadovoljavanja potrebe za druženjem, slobodnim kretanjem koje u gradu Mostaru zbog arhitektonskih barijera nije moguće.

''Mi smo za ovu uslugu na teret ZZO HNŽ zakinuti, a iz vlastitih primanja je nismo u mogućnosti osigurati'', navode iz Udruge.

Čim se ispune uvjeti, Zavod će razmatrati

Iz Zavoda Zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako je Dom zdravlja Mostar dostavio Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/K zahtjev za preispitivanje odredbi Ugovora o reguliranju međusobnih odnosa u vezi s pružanjem usluga zdravstvene zaštite za 2023. godinu.

''U njemu su između ostalog izrazili žaljenje zbog nevrednovanja Tima za fizikalnu rehabilitaciju. Imajući u vidu činjenicu, kako Dom zdravlja Mostar u Rješenju resornog ministarstva nema odobrenje za obavljanje djelatnosti fizikalne rehabilitacije, sredstva po ovom osnovu nisu obračunata'', naveli su iz Zavoda.

Ako dođe do promjena kod ispunjenja uvjeta za obavljanje naprijed navedene djelatnosti, navode iz Zavoda, iste će uzeti u obzir kod razmatranja i pripremanja narednog obračuna usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close