Vlada FBiH

Financijske i kadrovske odluke vlade na odlasku

Vijesti / Flash | 13. 11. 2014. u 15:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je odobrila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike izdvajanje 10.000 konvertibilnih maraka na ime financijske pomoći Udruženju “Doctors for Disabled BiH” u implementaciji Pilot projekta “Procjena invaliditeta i obuhvaćanje osoba sa invaliditetom u FBiH na području Općine Novo Sarajevo”.

Također je, na ime pomoći Savezu distrofičara FBiH za projekt “Socijalizacija, zaštita i poboljšanje položaja osoba oboljelih od distrofije”, s “Transfera naprofitnim organizacijama”, odobreno izdvajanje 10.000 KM.

Istom federalnom ministarstvu odobreno je i izdvajanje 73.386,92 KM za uplatu dugovanja za mirovinsko i invalidsko osiguranje, čime se stvaraju uvjeti za umirovljenje devet bivših uposlenika JP VZ “Orao” d.o.o. Rajlovac za razdoblju do 31. prosinca 2010. godine.

Transferi za zdravstvo

Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka o izdvajanju proračunskih sredstava za potrebe zdravstva u FBiH. Jednom od odluka je Federalnom ministarstvu zdravstva izdvojeno 10.000 konvertibilnih maraka na ime financijske pomoći Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. Iznos od 15.022 KM namijenjen je izmirenju preuzetih obaveza po ugovoru prema Društvu „Lajpcig” Travnik.

Također, Vlada FBiH je izdvojila 10.000 KM kao financijsku pomoć Domu zdravlja Neum.

U obrazloženju ove odluku se navodi da se ovaj Dom suočava sa iznimno visokim troškovima poslovanja uslijed pružanja hitne medicinske pomoći u vrijeme turističke sezone, kao i visokim troškovima prijevoza pacijenata (turista) u medicinske centre na liječenje.

Uplata u protuvrijednosni fond

Na današnjoj sjednici Federalne vlade donesena je Odluka o odobravanju izdvajanja 3.200.000 konvertibilnih maraka, planiranih u Proračunu FBiH za 2014. godinu, za financiranje obveze FBiH spram Protuvrijednosnog fonda uspostavljenog sukladno ugovoru između Vlade Japana i Bosne i Hercegovine po Projektu 2 KR.

Prema obrazloženju Odluke, ova sredstva planirana su u ovogodišnjem Proračunu FBiH, a ispunjenjem financijske obveze stvaraju se uvjeti za nastavak dobre suradnje s japanskom stranom.

Rješavanje vlasničkih odnosa

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) o rješavanju vlasničkih odnosa između „ArcelorMittal Zenica” d.o.o. Zenica i Željezare „Zenica” d.o.o. Zenica. Zaključeno je da APF predloži Vladi FBiH sastav interresorne komisije sa zadatkom da, uz suglasanost i angažman Željezare „Zenica” i „ArcelorMittala Zenica”, u roku od 60 dana pripremi cjelovitu informaciju o nastanku problema sporne imovine i Vladi Federacije BiH ponudi zakonit i na osnovu Ugovora provodiv prijedlog rješenja.

Prihvaćena molba ANUBiH

Federalna vlada je razmatrala i prihvatila molbu Akademije znanosti i umjetnosti BiH za hitnu financijsku pomoć od 50.000 konvertibilnih maraka, nužnu nakon što je Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo u 2014. godini smanjilo financiranje ovoj instituciji za 25 posto, odnosno za 300.000 KM. Konačna odluka bit će donesena kada je za Vladu pripremi Federalno ministarstvo financija.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo dala prethodnu suglasnost za imenovanje Ediba Bašića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove - člana Uprave ovog javnog poduzeća, na razdoblje do šest mjeseci, odnosno do okončanja izbora na osnovu javnog natječaja.

Federalna vlada donijela je odluke o utvrđivanju kriterija, te o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje iz Federacije BiH.

Također je imenovala Komisiju za provođenje ovog javnog natječaja.

Danas izmijenjenim Rješnjem je za člana Nadzornog tima za reformsku oblast “Upravni postupak i upravno odlučivanje” u okviru Strategije reforme javne uprave Bosne i Hercegovine, uime FBiH, imenovan Alen Taletović.

Izmijenjeno je i Rješenje o imenovanju članova Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te je, na prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH, umjesto Petra Ćorluke, koji je zauzet brojnim poslovnim obavezama, imenovan Tomislav Benković. Federalna vlada dala je suglasnost da, zbog gubitka povjerenja dioničara, dužnosti članova Nadzornog odbora „Pretisa” d.d. Vogošća budu razriješeni Aziz Mujezinović i Abaz Ćutuk, te da na ove pozicije privremeno (najduže do tri mjeseca) budu imenovani Zijad Tvrtković i Samir Iskrić, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close