Zavirite u izvještaj

Financijska revizija Mostara: Papiri nisu istiniti i fer

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijska izvješća Grada Mostara, ne prikazuju istinito i fer po svim bitnim pitanjima stanje imovine i obveza na dan 31.12.2015. godine, rezultate poslovanja i novčani tijek za godinu koja se završava na taj dan, sukladno prihvaćenim okvirom financijskog izvješćivanja, navodi se u Izvješću o financijskoj reviziji Grada Mostara za 2015. godinu.

''Financijske informacije i transakcije prikazane u financijskim izvješćima Grada Mostara tijekom 2015. godine, nisu bile u svim materijalno značajnim aspektima usuglašene s odgovarajućim zakonskim i drugim propisima'', naveli su revizori koji su Mostaru dali negativno mišljenje.

U Izvješću se navodi kako stalna sredstva i izvori stalnih sredstava Grada Mostara, na dan 31.12.2015. godine, nisu usuglašeni za 17.454.310 KM, od čega se na neusuglašena stanja iz 2015. godine odnosi 385.885 KM, a na neusuglašena stanja iz ranijih godina 17.068.425 KM, što nije sukladno Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o knjigovodstvu proračuna u FBiH.

''Kratkoročna potraživanja iskazana na dan 31.12.2015. godine u iznosu od 22.323.402 KM, koja se najvećim dijelom (20.877.531 KM) odnose na potraživanja iz ranijeg razdoblja, nisu realno iskazana, s obzirom da za određena potraživanja ne postoji dokumentacija koja potvrđuje validnost iskazanih potraživanja, kao i razdoblje iz kojeg datiraju, nije izvršen popis istih, niti je izvršeno usuglašavanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem potraživanja, a što nije sukladno Zakonu o proračunima u FBiH, Zakonu o računovodstvu i reviziji FBiH i Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH'', navodi se.

Dodaje se kako ni financijski rezultat za 2015. godinu nije točno iskazan za najmanje 1.622.292 KM, s obzirom da su evidentirane na vanbilančnoj evidenciji dospjele obveze po pravomoćnim presudama i izvršnim sudskim rješenjima, a ne na odgovarajućoj bilančnoj poziciji rashoda i izdataka, kako je propisano člankom 76. Zakona o proračunima u FBiH, zbog čega su obveze i rashodi, kao i financijski rezultat podcijenjeni za navedeni iznos.

U izviješću stoji i kako dugoročne obveze temeljem dva kredita: Kredit Svjetske banke za projekat Urbana infrastruktura I IDA 39540 (1.290.511 KM) i kredit Urbana infrastruktura II IDA 39541 Parking Mostar (2.640.000 SDR bez iskazane protuvrijednosti u KM), nisu iskazane u poslovnim knjigama Grada Mostara, zbog čega su dugoročne obveze za 2015. godinu podcijenjene za navedene iznose, a što nije sukladno Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o knjigovodstvu proračuna u FBiH.

''Dodjeljivanje grantova neprofitabilnim organizacijama u iznosu od 421.084 KM, nije vršeno na temelju mjerljivih kriterija za dodjelu tekućih grantova udrugama građana, kako bi se osigurala transparentnost trošenja javnih sredstava'', navode revizori i dodaju kako su u 2015. godini zaključeni ugovori o djelu u iznosu od 103.854 KM (bruto 122.547 KM), za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji i predstavljaju redovite poslove uposlenih, kao što su: računovodstveni poslovi, poslovi savjetnika gradonačelnika za financije, poslovi pružanja pravnih i stručnih usluga braniteljima, te poslovi koje obavljaju vatrogasci.

Revizori navode kako popis imovine i obveza za 2015. godinu, kao ni usuglašavanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obveza na dan 31.12.2015. godine, nije izvršen na način i u rokovima sukladno Zakonu o računovodstvu i reviziji u FBiH, Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o knjigovodstvu proračuna u FBiH.

U Izvješću se skreće pozornost i na činjenicu da ne postoji Gradsko vijeće te da se zbog toga ne donose se odluke koje su od vitalnog značaja za funkcioniranje Gradske uprave Grada Mostara, a koje su u nadležnosti Gradskog vijeća, a nisu propisane niti su dane ovlasti gradonačelniku da donosi iste, što ''dodatno usložnjava i utječe na financijsko poslovanje Grada Mostara''.

Inače, Ured za reviziju institucija u FBiH po drugi put obavlja reviziju financijskih izvješća Grada Mostara. Prethodna revizija obavljena je za 2001. godinu i u tom izvješću je dano je uvjetno (s rezervom) mišljenje.

''Imajući u vidu da je Grad Mostar do 2004. godine bio jedna od 7 (sedam) jedinica lokalne samouprave na području Grada Mostara, a od 2004.godine iste su ujedinjene, Odlukom Visokog predstavnika u jedinstvenu jedinicu lokalne samouprave-Grad Mostar, kao i zbog značajnog protoka vremena u kojem je bilo značajnih izmjena zakonske i podzakonske regulative, temeljem koje su dane kvalifikacije i preporuke, u obavljenoj reviziji za 2015. godinu, nismo mogli izvršiti ocjenu postupanja po istima'', navode revizori.

U izvješću se navodi kako nije u potpunosti osigurano donošenje Proračuna Grada Mostara za 2015. godinu, sukladno Zakonu o proračunima u FBiH, a Grad je dobio 30 preporuka koje bi trebao poštivati.

Kopirati
Drag cursor here to close