Uručen Izvještaj

Federalni parlamentarci: Ne dozvoliti novi zastoj u radu Parlamenta

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 16:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnicima i izaslanicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uručen je danas Izvještaj Europske komisije o BiH za ovu godinu u kojem su istaknute pozitivne stravi urađene u prethodnom razdoblju.

Parlamentarcima je i Izvještaj uručio zamjenik šef Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je izrazio očekivanje da neće biti zastoja u radu Parlamenta FBiH što očekuje i Europska komisija kako bi se nastavilo s reformama.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (Stranka demokratske akcije - SDA) novinarima je nakon susreta kazao da se u ovom izvještaju vidi napredak u odnosu na onaj iz 2015. godine, ali je ocijenio je da preostaje da se napravi reforma unutar javne uprave.

Potvrdio je da je sastanku bilo razgovora i o ekonomiji, pravosuđu te o radu Federalnog parlamenta koji nije odgovorio zadatku u protekla četiri mjeseca.

Za Tufekčića je važna suradnja s kantonalnim skupštinama, posebno imajući u vidu da se radi o zakonodavnim tijelima unutar Federacije koja će morati raditi na 35-36 poglavlja sa EU.

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji je učinjen te zbog činjenice da je to prepoznato u Izvještaju Europske komisije.

Podsjetio je da će BiH uskoro dobiti i upitnik od 3.000 pitanja koje će morati brzo odgovoriti, a to zapravo govori o tome, mišljenja je Martinović, da oni koji su govorili da BiH neće biti u stanju ni "odškrinuti" vrata EU, nisu bili u pravu.

Za njega je sadašnje uređenje administracije na federalnom nivou nije dobro, zbog čega smatra da se to treba promijeniti.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Nasir Beganović potcrtao je da je osnovna zamjerka bila na zastoj u radu Parlamenta, ali je podsjetio da je to otklonjeno, a pored toga zamjerka je stavljena i na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) je izrazio zadovoljstvo što EU cijeni napore koji su učinjeni, potcrtavajući da je evropski put nešto što nema alternativu za BiH.

''Važno je vidjeti da usprkos tome što postoje dobre vijesti postoji i veliki broj problema i oblasti gdje nije učinjen napredak ili je učinjen vrlo mali napredak i tu je potrebno pojačati napore'', smatra Šućur.

Dodaje da iako je u nekim zakonskim rješenjima napravljen napredak postoje i one oblasti u kojima nedostaje strateški pristup, a zbog svega toga važno je ne dozvoliti da nesporazumi koje nemaju veze sa europskim putem potpuno blokiraju rad Parlamenta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close