Loša koordinacija

Federalni ministar zdravstva: Nisu nas pitali za ukidanje policijskog sata

''Ali Bože moj, FUCZ je donijela takvu mjeru i ja se nadam da su za to imali argumente", kaže Vjekoslav Mandić, ministarstva zdravstva FBiH.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2020. u 20:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

"Mislim da je za ukidanje policijskog sata trebalo dobro razmisliti, možda pomjeriti na kraće vrijeme da traje, naći neku drugu soluciju, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati, a ne ovako odjednom donijeti. Ali Bože moj, FUCZ je donijela takvu mjeru i ja se nadam da su za to imali argumente", kaže Vjekoslav Mandić, ministarstva zdravstva FBiH.

FUCZ oslanja se na građane i njihovu odgovornost i ističe da u kriznom štabu ima dovoljno stručnih osoba koje su mogle donijeti mjeru, javlja N1.

"Federalni stožer ima stručnjake iz raznih oblasti koji mogu da razgovaraju o svim temama. Svjesni smo da je danas svjesnost stanovništva na većem nivou. Svakako ostaju restrikcije za mlađe od 18 i starije od 65 godina, sa izuzecima koje smo naveli i ostaje ztabrana za mnoštvo objekata i smatrali smo da je moguće sve to iskontrolirati. Kolege iz Federalne uprave policije usaglasili su se da im je jednostavnije ovako", ističe Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kada je riječ o mjerama i jedan i drugi federalni stožer suglasni su da je za sprečavanje eksponencijalnog porasta oboljelih od korna virusa u daljnjem periodu neophodna savjest i odgovornost građana.

Mjere su ublažene ali se s pogoršanjem epidemiološke slike mogu vraitit, nadležni pozivaju građane na oprez.

"Ono što ostaje i što sam siguran da smo naučili je važnost prevencije, izbjegavanje okupljanje, bliskog kontakta", podsjeća Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Uz navedene mjere Federalno ministarstvo zdravstva jučer je županijskim kriznim stožerima uputilo instrukciju kojom se van snage stavlja i mjera karantena prilikom ulaska građana U BiH.

Na ovu mjeru došle su i prve reakcije iz Republike Srpske, preuranjena je i epidemiološki ugrožava Republiku Srpsku, poručuje ministar zdravstva ovog entiteta Alen Šeranić.

Epidemija, samoizolacija, promjene, neusuglašeni i usuglašeni stavovi o mjerama u cilju sprečavanja širenja opakog koornavirusa svakodnevnica su Bosanaca i Hercegovaca od polovice ožujka, a na sve građani poručuju...

"Treba jaka psiha da ovo sve čovjek izdrži i izdržali smo".

Ono što je sigurno da nam ovakve snage i odlučnosti treba da do kraja izguramo borbu protiv pošasti zvane pandemija kojoj se još uvijek ne nazire kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close