Rasprava

Federalna vlada o igrama na sreću

Vijesti / Flash | 14. 01. 2016. u 13:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada utvrdila je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, izjašnjenja povodom dvije inicijative koje se odnose na hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje su podnijeli zastupnik u Skupštini Srednjobosanske županije Elvedin Mušanović i vijećnik Općinskog vijeća Kakanj Elmedin Kukić.

Kako je navedeno u prvom izjašnjenju, u FBiH je donesen novi Zakon o igrama na sreću koji je stupio na snagu 2. lipnja 2015. godine, čijim odredbama su taksativno propisani uvjeti pod kojima se pravnim osobama može oduzeti odobrenje za priređivanje igara na sreću.

Osim toga, propisane su i stroge kaznene odredbe za prekršaje u ovoj oblasti, te su detaljnije dorađene i precizirane odredbe o zabrani sudjelovanja maloljetnika u svim igrama na sreću.

Također, pecizirane su i odredbe u vezi s inspekcijskim nadzorom nad radom priređivača igara na sreću, s ciljem stvaranja pretpostavki za intenziviranje aktivnosti kontrolnih organa na suzbijanju protuzakonitog ponašanja priređivača.

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je Zakon donesen nakon dugotrajne procedure, koja je podrazumijevala sveobuhvatnu javnu raspravu, u narednom periodu, odnosno određenom vremenskom intervalu, bit će praćeni efekti primjene Zakona i, nakon toga, utvrđeni potreba i obim predlaganja njegovih izmjena.

U tom kontekstu, prilikom ocjene i eventualnog predlaganja izmjene ovog zakona, Federalno ministarstvo financija će uzeti u razmatranje dostavljene prijedloge u vezi s propisivanjem veće udaljenosti uplatnih mjesta od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, kao i međusobnoj udaljenosti pojedinih uplatnih mjesta.

U drugom izjašnjenju je, također, navedeno da su novim Zakonom o igrama na sreću detaljno uređeni prostorni, tehnički, financijski i drugi uvjeti za izdavanje odobrenja i rad priređivača u ovoj oblasti. Federalno ministarstvo financija će i u ovom slučaju postupiti na isti način i, nakon procedure, uzeti u razmatranje prijedlog dostavljen u drugoj inicijativi.

Donesen je zaključak da Federalno ministarstvo financija pripremi i Vladi dostavi u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i uposlenih, poreznih prihoda i efekata primjene Zakona na Proračun FBiH, priopćeno je iz Službe za informiranje vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close