Sjednica

Federacija želi zakonski urediti sva pitanja bitna za osobe s invaliditetom

Današnjim zaključkom traži se da Parlament Federacije BiH poduzme aktivnosti s ciljem razmatranja i usvajanja dostavljenog Nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2023. u 17:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem rješavanja problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom u Federaciji BiH, Vlada FBiH danas se upoznala s Informacijom Federalnoga ministarstva rada i socijalne politike o tom pitanju.

Današnjim zaključkom traži se da Parlament Federacije BiH poduzme aktivnosti s ciljem razmatranja i usvajanja dostavljenog Nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pomagala za sve

Također, Vlada poziva vlade kantona u Federaciji BiH da razmotre mogućnosti donošenja i usvajanja propisa za izjednačavanje prava na ortopedska pomagala za sve osobe s invaliditetom, bez obzira na način i okolnosti sticanja invaliditeta.

U informaciji Ministarstva navedeno je da predloženi Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore za osobe s invaliditetom predviđa značajno poboljšanje materijalnoga položaja najteže onesposobljenih osoba ove populacije, koji zbog svog invaliditeta od 90 posto i 100 posto ne mogu pronaći adekvatan posao i tako si osigurati egzistenciju.

Aktivnosti Vlade Federacije od 2009. godine imaju za cilj materijalno osiguranje osoba s invaliditetom s najtežim oblicima oštećenja.

Za osobe s nižim stupnjem tjelesnoga oštećenja potrebno je osigurati prioritetno zapošljavanje pod općim i posebnim uslovima, penzionisanje pod povoljnijim uslovima, adekvatnu zdravstvenu zaštitu kroz jednak tretman kod prava na liječenje i ortopedska pomagala i slično.

Stoga je ovaj zakon, koji je Vlada FBiH utvrdila na sjednici početkom listopada protekle godine, u formi nacrta upućen u parlamentarnu proceduru.

Rješavanja problema

S ciljem rješavanja problema osoba s invaliditetom, resorno ministarstvo je opredjeljenje Vlade da se pomogne ovoj populaciji, ponovilo i na nedavnom sastaknu s predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom (OSI) u FBiH.

U informaciji je istaknuto i da je u tijeku uspostava Jedinstvenog registra djece s posebnim potrebama. Ova aktivnost provodi se zajedno s ministarstvima prosvjete i znanosti, te zdravstva.

Kada je riječ o ortopedskim pomagalima i izjednačavanju korištenja ovog prava ocijenjeno je da ovo pitanje treba realizirati u suradnji s kantonima, koji osiguravaju prava na ortopedska pomagala.

Opredjeljenje Vlade Federacije je da na zakonski način budu uređena sva pitanja bitna za osobe s invaliditetom, a kako bi se unaprijedio status ove populacije, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Kopirati
Drag cursor here to close