Škola

Federacija odgovara Srpskoj: Jezik je bosanski!

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Općim okvirnim Sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini bosanski jezik je priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako bošnjački jezik", navedeno je u priopćenju federalne ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović, povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o nominaciji bosanskog jezika, te priopćenja upućenih iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kao i medijskih istupa lingvista i sveučilišnih profesora nakon spornih učeničkih svjedodžbi.

U priopćenju se podsjeća kako u članu XI Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH stoji kako je Sporazum "sklopljen u Parizu, 14. prosincu 1995. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan".

''Kako je ustav BiH, koji je ipak iznad ustava entiteta, aneks 4. Općeg okvirng Sporazuma za mir u BiH, odredba Ustava Republike Srpske da su službeni jezici Republike Srpske: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, je u apsolutnoj koliziji s Ustavom BiH'', navodi s eu priopćenju.

I pored toga, naglašeno je, pravo jednog naroda je da sam određuje naziv svog jezika, a nikako to nije nadležnost organa vlasti (pogotovo organa vlasti entiteta).

''Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima na koju se poziva u preambuli Ustava BiH prilikom njegovog donošenja, u članu 26., propisano je da obrazovanje treba biti usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ono treba unaprijediti razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i djelatnost Ujedinjenih naroda za održanje mira'', navodi se i dodaje kako postupanje nadležnih organa RS-a nikako nije u u duhu te odredbe Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

''Čineći sve ovo, nadležni organi RS-a dovode u pitanje i odredbu člana 2. (Pravo na obrazovanje) Prvog protokola uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja propisuje da nitko ne može biti lišen prava na obrazovanje'', navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close