Aljkavost

Federacija jedina u BiH nema odjela za borbu protiv korupcije

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 12:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH jedina je koja u kazneno-pravnom sustavu BiH nema posebnih odjela koji bi bili isključivo nadležni za kaznenog djela organiziranog kriminala i korupcije i provedbu antikoruptivnih zakona, rečeno je danas na okruglom stolu o temi 'Pretpostavke za efikasno suprotstavljanje korupciji' kojeg je organizirao Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).

Dr.sc. Eldan Mujanović iz CPRC-a govorio je o specijalizaciji i profesionalizaciji pravosudnih i tijela za provođenje zakona kao preduvjeta za suzbijanje korupcije.

''Tema se neizravno tiče početka uspostave posebnih odjela institucija u Federaciji BiH na temelju nedavno usvojenog seta antikoruptivnih zakona. Točnije, Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, koji propisuje uspostavljanje posebnih odjela pri Federalnom tužiteljstvu i Vrhovnom sudu, koji bi bili isključivo stvarno nadležni za kaznenog djela organiziranog kriminala i korupcije'', kazao je za Agenciju Fena Mujanović.

Pri Tužiteljstvu i Sudu BiH postoje posebne organizacijske jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a u Republici Srpskoj Specijalno tužiteljstvo i posebni odjel Okružnog suda u Banja Luci i u Brčko Distriktu također su formirani posebni odjeli. Federacija nema takvih tijela.

''Venecijanska komisija još je prije dvije godine dala preporuku da se radi harmonizacije ovakvi odjeli trebaju formirati u Federaciji BiH'', kazao je Mujanović.

Zakoni iz antikoruptivnog seta stupili na snagu i šest mjeseci je pripremni razdoblje za početak njihove implementacije.

''U BiH trenutna situacija pokazuje da imamo previše inicijativa koje imaju ograničen uspjeh u onome što se realizira. Tako nedostaje temeljnost na činjenicama, jer ono što se radi često se temelji na listi lijepih želja ili listi preporuka iz Europske unije koje ne vode računa što se može implementirati u BiH'', naveo je Darko Datzer, direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu, koji je u suradnji s Fondacijom "Adenauer Stiftung" organizirao okrugli stol.

Kopirati
Drag cursor here to close