Upućena inicijativa

FBiH uskoro dobiva inspektore za oblast socijalne i dječje zaštite

U sustavu u kojem je inspekcijski nadzor kvalitetno reguliran, proveden i razvijen, svakako će biti važnija njegova preventivna uloga.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2023. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti inspektore za oblast socijalne i dječje zaštite. Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi u svibnju ove godine uputilo je Federalnom ministarstvu pravosuđa inicijativu za formiranje federalne inspekcije za oblast socijalne i dječje zaštite, piše Večernji list BiH.

Izmjene i dopune

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike procjenjuje da bi predmetna inicijativa trebala ići u smjeru pokretanja procedure izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama u Federaciji BiH kojima će se pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove formirati inspektorat za socijalnu i dječju zaštitu u čijoj bi nadležnosti bilo vršenje inspekcijskog nadzora nad primjenom federalnih propisa, kako u predmetnoj oblasti tako i u oblasti obiteljsko-pravne zaštite.

''Ujedno treba naglasiti kako je ova inicijativa na tragu realizacije jednog od zaključaka s tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 4. prosinca 2019. godine na kojoj je razmatrano stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za odgoj muške djece i mladih Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, a koji se odnosio upravo na problem nepostojanja adekvatnog inspekcijskog nadzora',' objasnili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ističu kako je institut inspekcijskog nadzora iznimno značajan u oblasti socijalne i dječje zaštite, posebno ako se imaju na umu njegove dvije temeljne uloge koje se ostvaruju kroz preventivno djelovanje, pri čemu sama svijest da mogu postati predmet nadzora pozitivno utječe na subjekte nadzora te ih potiče svoje poslovanje i postupanje uskladiti s odredbama relevantnih propisa te kroz represivno djelovanje u situacijama kada se utvrde određene nezakonitosti i/ili nepravilnosti, pri čemu inspekcijska tijela poduzimaju određene mjere kako bi se stanje vratilo u okvire zakonitog i profesionalnog djelovanja.

Krajnji korisnici

U sustavu u kojem je inspekcijski nadzor kvalitetno reguliran, proveden i razvijen, svakako će biti važnija njegova preventivna uloga. Iz ovog ministarstva napomenuli su i kako je važno istaknuti da je u proteklom razdoblju usvojeno nekoliko zakona iz oblasti socijalne i dječje zaštite na razini Federacije BiH koji predviđaju provedbu inspekcijskog nadzora nad njihovom primjenom od Federalne uprave za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora socijalne i dječje zaštite.

''Također, imajući u vidu činjenicu da su vrlo česti zahtjevi fizičkih i pravnih osoba koji se odnose na provedbu inspekcijskog nadzora u različitim segmentima rada i postupanja centara za socijalni rad i drugih ustanova socijalne zaštite, kao i pojedinaca koji u njima rade, evidentna je potreba uspostavljanja ovoga mehanizma institucionalne zaštite krajnjih korisnika prava i usluga iz sustava dječje i socijalne zaštite kao što su djeca, osobe s invaliditetom, stare i nemoćne osobe i drugi'', zaključili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi.

Inače, temu potrebe povećanja broja pedagoga, psihologa i socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama na području cijele Federacije BiH, kao i potrebu pojačanog nadzora nad nadležnim službama u općinama/gradovima Federacije BiH ponovno je aktualizirao nedavni slučaj u Lukavcu, gdje je maloljetni bivši učenik pucao u nastavnika te ga teško ranio.

Kopirati
Drag cursor here to close