Hitna sjednica

FBiH spremna pomoći Sandžaku, planira se slanje medicinskog kadra

Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i županijske bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti
Vijesti / Flash | 30. 06. 2020. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj, sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19.

Federalna vlada će, zaključeno je, Vijeću ministara BiH uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova BiH, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i županijskih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku - Republika Srbija.

Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i županijske bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti, priopćeno je u srijedu iz Vlade FBiH.

Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade FBiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak, koja graniči s BiH, s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-Cov-2 koji izaziva bolest COVID-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opće bolnice iz Novog Pazara.

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u Bosni i Hercegovini bilježimo pogoršanu COVID-19 epidemiološku situaciju, te da se s tim u vezi poduzimaju mjere od strane mjerodavnih tijela vlasti na svim razinama. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa COVID-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja, tvrde, ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane COVID-19 u Federaciji BiH, odnosno izvanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko Distrikta BiH od epidemije koronavirusa (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentirano je povećan broj zaraženih na COVID-19.

U pojedinim županijama, otvaranjem granica, zabilježeno je importiranje SARS-CoV-2 virusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrirano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima. Također, Opšta bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close