Statistike

Federacija BiH: 2.500 prijava godišnje za nasilje u obitelji

'Nažalost, tek jedna trećina prijavljenih slučajeva bude završena do kraja, pružanjem pomoći žrtvama i kažnjavanjem počinitelja, dok veliki broj ostane na prijavi i ništa se dalje ne događa''.
Vijesti / Flash | 28. 12. 2017. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH godišnje bude prijavljeno između 2.000 i 2.500 slučajeva nasilja u obitelji, a žrtve su najčešće žene, rečeno je danas u Travniku, tijekom zaključivanja Protokola o međusobnoj suradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u obitelji.

''Nažalost, tek jedna trećina prijavljenih slučajeva bude završena do kraja, pružanjem pomoći žrtvama i kažnjavanjem počinitelja, dok veliki broj ostane na prijavi i ništa se dalje ne događa. Žrtve su u većini slučajeva žene, ali često i djeca, te starije osobe koje su izložene nasilju od svoje djece i unuka'', kazala je novinarima projektna koordinatorica u Geneder centru Federacije BiH Fatima Bećirović.

Bećirović je istaknula kako su Protokol, kojeg su potpisali predstavnici škola, policije te općinskih centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, kao i formiranje općinskog multisektorskog tima, veoma značajni faktori u borbi protiv nasilje, jer jasno definiraju ulogu svake institucije u lancu pružanja pomoći žrtvama.

''Problem nasilja u obitelji vrlo je složen i ne možemo očekivati od jedne institucije da ga sama riješi. Međutim, ukoliko se uveže više njih i svaka pruži svoj maksimum, onda možemo očekivati mnogo bolje rješavanje ovih slučajeva'', dodala je.

Direktor Centra za socijalni rad Općine Travnik Bojan Domić ocijenio je kako će potpisani Protokol doprinijeti da društvo efikasnije odgovori na pojavu nasilja u obitelji.

''Iako je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji, ova pojava je i dalje često skrivena između četiri zida. Protokol će nam omogućiti da efikasnije djelujemo na zbrinjavanju žrtava i kažnjavanju nasilnika, te, nadamo se, i na smanjenu broja slučajeva nasilja u obitelji'', istaknuo je Domić.

Kopirati
Drag cursor here to close