Objavljuju 296 mailova

FBI vraća oznaku tajnosti na mailove Hillary Clinton

Vijesti / Flash | 23. 05. 2015. u 06:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je priopćila danas da je Federalni istražni biro (FBI) utvrdio da sadržaj iz mailova bivše državne tajnice SAD-a Hillary Clinton, s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, treba ponovo označiti tajnim.

Ovakva odluka nije neuobičajena, rekao je glasnogovornik Bijele kuće George Ernest.
On je izjavu dao nakon što je State department danas objavio na svom we siteu mailove Clintonove koji su u vezi s napadom na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 2012, u kome su poginula četiri Amerikanca.

Iz State departmenta je ranije danas priopćeno da će u tijeku dana objaviti 296 mailova Clintonove za koje republikanci vjeruju da mogu baciti svjetlo na način na koji je američka administracija reagirala na napad u Bengaziju.

"Mailovi koje objavljujemo danas ne mijenjaju suštinske činjenice niti naše razumijevanje događaja prije, tijekom ili poslije napada", priopčila je glasnogovornica State departmenta Marry Harf.

U napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, za koji se smatra odgovornim ekstremistička grupa Ansar al Šarija, poginuo je veleposlanik SAD u Libiji Jay Christopher Stevens i još tri američka dužnosnika.

Komisija koju je formirao Kongres, u kome republikanci imaju većinu, istražuje ovaj napad, navodeći da je američka administracija, u kojoj je Clintonova tada bila državni tajnik, prikrila prave okolnosti tog događaja.

Clintonova, koja je vodeći demokratski kandidat za predsjedničku trku 2016. godine, suočena je s kritikama da je isključivo privatni mail koristila za službenu prepisku u razdoblju od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog tajnika SAD-a.

Ona je u prosincu predala oko 30.000 mailova u tiskanoj formi State departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i provjeri od ožujka, kako bi eventualno povjerljive ili osjetljive informacije bile zatamnjene, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close