New York

Farage: Trump neće biti ogar, bit će odličan predsjednik

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 12:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izabrani američki predsjednik Donald Trump neće biti "ogar kao što neki misle", rekao je predsjednik britanske eurofobne stranke UKIP Nigel Farage poslije sastanka s Trumpom u New Yorku.

Farage, koji je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz EU-a, prvi britanski političar koji se susreo s Trumpom poslije njegove pobjede na izborima.

Razgovarali smo pedesetak minuta u Trump Toweru u New Yorku, rekao je Farage za The Daily Telegraph.

"Dočekao me kao starog prijatelja. Razgovarali smo o Brexitu, njegovoj pobjedi, o svijetu koji se mijenja", kazao je Farage.

"Mislim da Trump neće biti ogar kao što neki misle. Zapravo, mislim da će biti odličan predsjednik", dodao je.

Ogar je mitsko, goleme čudovište koje jede ljude. U popularnoj kulturi ga je proslavio Shrek, lik iz istoimenog crtića.

Nigel Farage vjeruje da je izbor Donalda Trumpa sjajna prigoda za "redizajniranje" odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država u vrijeme kada se Britanci pripremaju za napuštanje EU-a.

"To bi bilo pozitivno za našu ekonomiju i znatno bi ojačalo našu poziciju u pregovorima s Bruxellesom", rekao je Farage, koji je sebi namijenio ulogu posrednika između Londona i Washingtona.

Johnson: Britanija i EU mogu surađivati s Trumpom, on je čovjek od sporazuma

"Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump čovjek je s kojim Britanija i Europska unija mogu surađivati", izjavio je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, u jeku dubokih podjela unutar EU oko iznenadne izborne pobjede američkog tajkuna.

"Donald Trump je, kao što sam rekao i ranije, čovjek od  sporazuma i ja mislim da bi to mogla biti dobra stvar za Britaniju, ali bi također mogla biti dobra  stvar za Europu", izjavio je Johnson  dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova EU, nakon što je noć ranije odbio da nazoči specijalnim razgovorima posvećenim toj temi.

"Mislim da trebamo čekati i vidjeti što će nam ponuditi, ali također smatram da bismo to trebali smatrati trenutkom za priliku", kazao je šef britanske diplomacije.

Trumpova šokantna izborna pobjeda izazvala je duboka strahovanja u Europi nakon njegove predizborne retorike u kojoj je doveo u pitanje američka sigurnosna obvezivanja prema NATO-u.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini u nedjelju je sazvala posebnu večeru posvećenu odnosima EU i Sjedinjenih Država nakon Trumpove pobjede, ali joj je Johnson odbio nazočiti rekavši da bi se time poslao pogrešan signal novom  predsjedniku, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close