Izraz koji ne koristi

Evo zašto Obama ne želi reći ''radikalni islamski terorizam''

Vijesti / Flash | 29. 09. 2016. u 17:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama odgovorio je na neka teška pitanja tijekom političkog skupa u srijedu, javlja USA Today.

U jednom trenutku majka vojnika s "Gold Star" odličjem Tina Houchins postavila mu je pitanje zašto odbija koristiti izraz "radikalni islamski teroristi" za Islamsku državu, Al Kaidu i druge terorističke organizacije koje vrše napade na Amerikance.

Nekoliko Obaminih političkih protivnika, uključujući republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, kritizirali su Obamu jer ne koristi izraz "radikalni islamski terorizam", tvrdeći da to znači da je predsjednik preblag prema terorizmu.

Obama smatra da je cijeli problem umjetno stvoren. Dodao je da se protivi tom izrazu jer SAD moraju paziti da ne povezuju ubojice s milijardama miroljubivih muslimana diljem svijeta. "To su ljudi koji ubijaju djecu, ubijaju muslimane, uzimaju seksualno roblje - nema religioznog opravdanja koje bi na bilo koji način opravdalo to što oni rade", kazao je Obama.

Obama je povezao navedeni izraz s "određenim ljudima koji bi htjeli postati predsjednik" i njihovom "idejom o religijskim testovima" koji bi odredili tko može ući u zemlju i biti zaštićen Ustavom. Voditelj je zaključio da govori o Trumpu, na što je Obama odgovorio da misli na više javnih ličnosti čija retorika dijeli Amerikance.

"Te ljude treba zvati pravim imenom - ubojice i teroristi.", dodao je Obama.

Prema Obaminom mišljenju, glavna teroristička prijetnja danas dolazi od "lone wolf" terorista koje je teško detektirati. Stoga smatra da je ključno razmontirati Islamsku državu kako bi zaustavili "otrov kojim hrane ljude, koji su često mentalno bolesni ili imaju druge probleme". Na kraju je zaključio kako su Amerikanci, zahvaljujući radu američke policije i vojske, puno sigurniji nego što su bili nakon napada 11. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close