Ministar pojašnjava

Evo što donosi zakon o razvojačenim braniteljima

Bašagić je kazao da je sedmočlani odbor zasjedao u međuvremenu i odobrio predloženi zakon s pet glasova "za" i dva uzdržana.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2018. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević obrazložio je Prijedlog zakona o pravima razvojačenim branitelja i članova njihovih obitelji, a predsjedavajući parlamentarnog odbora za braniteljsko-invalidsku zaštitu, zastupnik Esad Bašagić, pozvao sve zastupnike da u raspravi "ne ubiraju jeftine političke poene", već se usredotoče na donošenje zakona koji iščekuje "nezaštićena" kategorija branitelja. 

Bašagić je kazao da je sedmočlani odbor zasjedao u međuvremenu i odobrio predloženi zakon s pet glasova "za" i dva uzdržana. 

Dobivanje dodatka nezaposlenima

Ministar Bukvarević je obrazložio da je zakonom, među ostalim pravima, propisan i mjesečni novčani dodatak razvojačenim braniteljima koji nemaju primanja. 


To pravo, prema Bukvarevićevom obrazloženju, imat će razvojačenim branitelj stariji od 65 godina koji zajedno s bračnim partnerom nemaju sredstava za izdržavanje, potom branitelji stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su također najmanje godinu te ni oni zajedno s bračnim partnerom nemaju primanja. 

Žena branitelj ima pravo na ovaj dodatak ako je starija od 50 godina i ako je u oružanim snagama bila najmanje godinu, koliko i u evidenciji nezaposlenih, te s bračnim partnerom nema sredstava za izdržavanje. 

Bukvarević je pojasnio da pravo na dodatak imaju i razvojačenim branitelji stariji od 57 godina koji su tri godine bili u borbi, minimalno godinu na birou, a također nemaju sredstava za izdržavanje s bračnim partnerom. 

Braniteljski dodatak je među 15 prava koje najavljuje Prijedlog zakona o pravima razvojačenim branitelja i članova njihovih obitelji. 

Tko ima prednost?

Predlagač, Federalna vlada, ranije je priopćila da branitelji i članovi njihovih porodica mogu ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje. 

Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugoj županiji, osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima. Podrazumijevaju se i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje, duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanje u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. 

Predloženi zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, gas), kao i prednost bivših branitelja pri smještaju u umirovljeničke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice razvojačenog branitelja. 

Objava registra

Ovim zakonom propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. 

Ministar Bukvarević naglašava da je od iznosa 315,5 milijuna KM, koji se, u skladu sa sporazumom Vlade i braniteljskih udruga, neće mijenjati s pozicije resornog ministarstva u narednih pet godina, 14 milijuna KM predviđeno za primjenu ovog zakona u 2019. godini. Inače je propisano da primjena zakona počne od te godine. 

S federalne razine osigurava se ukupno 570 milijuna KM godišnje (315,5 milijuna s pozicije braniteljskog ministarstva i više od 250 milijuna za mirovine branitelja s pozicije Ministarstva rada), a Bukvarević predlaže da po usvajanju zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih porodica, bude oformljena ekspertna grupa koja bi svih pet braniteljskih zakona u FBiH objedinila u jedan, s jednim novčanim izvorom za njegovu primjenu. 

Ova sjednica Zastupničkog doma potiče uporedo s mirnim prosvjedom grupe razvojačenih branitelja ispred zgrade Parlamenta koji očekuju ishod rasprave zastupnika o predloženom zakonu. 

U dosadašnjoj raspravi, stranke su optuživale jedna drugu da ovu priliku koriste za ubiranje političkih poena u predizborno vrijeme. 

Dosad je uloženo četrdesetak zastupničkih amandmana na predloženi zakon. 

Sjednici ne prisustvuju zastupnici Kluba HDZ-HNS, a prisutni su predstavnici braniteljskih udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close