Sarajevo

Evo što je usvojeno danas na Kongresu SDA

Tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 14. 09. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Kongresa SDA usvojili su večeras sve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom.

Među njima je i programska deklaracija kojom definiraju političku poziciju i politiku SDA u idućem razdoblju.

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirala kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su večeras podržali izaslanici.

Izaslanici su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Također, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, prenosi Klix .

Kada je riječ o podjeli vlasti, regionalnu razinu vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, povijesnih, prometnih, kulturnih i drugih europskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA inzistirati na uvođenju simetričnih rješenja u parlamentima entiteta, tj. insistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umjesto sadašnjeg Vijeća naroda.

Nadalje, SDA će se zalagati da ustavna reforma obuhvaća i pravosuđe BiH na način da VSTV i pravosudni sistem na državnoj razini imaju eksplicitan ustavni status, te da se na razini države uspostavi sudsko tijelo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosljedno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

"Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagat ćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvaća cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset općina, u okviru šire regije", piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu", stoji između ostalog u ovoj rezoluciji.

Kopirati
Drag cursor here to close