VIDEO

Evo kako noću izgleda kontrola šengenske granice

Svaka je pomoć u ophodnji dobrodošla. Jer vanjska granica Europske unije u ovom se dijelu štiti na iznimno teškom području.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S Bosnom i Hercegovinom Hrvatska dijeli granicu dužu od tisuću kilometara. Ulaskom u šengenski prostor odgovornost graničnih policajaca dobiva novu dimenziju. Reporterka HRT-a s njima je provela noć u ophodnji kako bi provjerila s kojim se sve izazovima suočavaju - i kojom opremom raspolažu.

Kako se čuva šengenska granica

Mrkla noć, ne vidite ni prst pred nosom. Uobičajeni uvjeti za čuvare granice. Damir Šalković u 12-satnoj je smjeni.

"Obilazak terena s ciljem uočavanja tragova, cesta se koristi isključivo najviše radi same mobilnosti i ovoga, što češćih promjena policijskih službenika", ističe Damir Šalković, policijski službenik za analizu rizika.

Patrole su česte i skrivene. Rade u paru i opremljene.

"Koriste ručne termovizijske kamere, infracrvene kamere, dakle mnoštvo tehničke opreme koja nam pomaže", kaže voditelj Službe za granicu u PU Karlovačkoj, Damir Butina.

Nadzor iz zraka i psi tragači

Već dvije godine prostor nadziru i iz zraka.

"Sad smo upravljali s bespilotnom letjelicom DJRa, pomažemo ostalim kolegama, znači, u samom sprečavanju bilo kakvih oblika kriminaliteta ili tih nezakonitih prelazaka", kaže policijski službenik za zaštitu državne granice Dane Vuković.

Ravnopravan s najmodernijom tehnologijom je i sedmogodišnji pas Laki. Već petu godinu čuva granicu sa svojim vodičem.

"Isključivo je pas namijenjen za traganje, praćenje ljudskog traga na zemljanoj površini", ističe vodič službenog psa za zaštitno-tragačke namjene Vjekoslav Sigmund

Težak teren

Svaka je pomoć u ophodnji dobrodošla. Jer vanjska granica Europske unije u ovom se dijelu štiti na iznimno teškom području.

A linija između Schengena i BiH na nekim je dijelovima toliko tanka da se od preko čuje i večernja molitva.

Od 1. siječnja ove godine nije se ništa promijenilo vezano uz čuvanje granice, barem tehnički. Damir Butina ipak ističe da je hrvatska policija dobila veću odgovornost budući da smo ulaskom u prostor Schengena postali, da to tako kažem, čuvari vanjske granice Europske unije.

S takvom odgovornošću ne može se nositi svatko. Zato se pomno biraju ljudi i stalno ulaže u njihovo znanje, kažu u MUP-u.

"Treba biti malo i hrabar, treba biti odlučan u tome, u svom poslu, neki put se treba malo i smrznuti, neki put treba i odstajati po par sati na istom mjestu, propješačiti po par kilometara, ali ako to voliš, nije problem, poručuje policijska službenica za zaštitu državne granice", Mirna Janković.

Bez takvih policijskih snaga nema uspješnog čuvanja državne granice. Jer pokušaja ilegalnih prelazaka i dalje ima, i to svaki dan.

Kopirati
Drag cursor here to close