Posljedice u cijeloj Europi

Europski sud: ''Dozvoljeno raspuštanje stranaka bliskih komunističkom režimu''

Odluka Europskog suda za ljudska prava može imati posljedice u cijeloj istočnoj Europi.
Vijesti / Flash | 22. 12. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da države imaju pravo raspustiti ili odbiti registrirati stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija, objavio je na twitteru odvjetnik Luka Mišetić.

Komunistička partija Rumunjske (RCP) je 2015. tužila rumunjsku državu jer je odbila registrirati organizaciju na popisu političkih stranaka u zemlji.

Stranka je u svom zahtjevu tvrdila da je Rumunjska prekršila klauzule o slobodi izražavanja i slobodi okupljanja i udruživanja iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Sudsko vijeće ECHR-a odbilo je zahtjev, presudivši u korist rumunjskih vlasti koje su odbile registrirati RCP uz obrazloženje da je njegova platforma ''suprotna zakonu o političkim strankama''. Rumunjska je država također tvrdila ''da postoji stvarna opasnost da [RCP] potkopa demokratske vrijednosti'' jer se odbijala distancirati od bivše rumunjske Komunističke partije.

Sud je podržao odluku Rumunjske tvrdeći da je ona neophodna za ''zaštitu nacionalne sigurnosti i prava i sloboda drugih'' s obzirom na to da je odluka RCP-a da se ne odvaja od bivše Komunističke partije predstavljala potencijal za ozbiljne zloporabe u budućnosti.

Prema Sudu, Rumunjska je djelovala kako bi zadovoljila "hitnu društvenu potrebu" i "odbijanje registracije [RCP] tako je bio 'neophodan u demokratskom društvu'".

Odluka Europskog suda za ljudska prava može imati posljedice u cijeloj istočnoj Europi. U Albaniji, Komunistička partija Albanije redovito obilježava rođendan Envera Hoxhe, ozloglašenog diktatora u zemlji. Nadalje, Socijalistička partija, izravni potomak Komunističke partije, nikada se nije službeno ispričala za zločine počinjene tijekom režima.

Nedavno je saborski zastupnik socijalista Bujar Çela proslavio Dan nacionalne neovisnosti držeći Hoxhinu fotografiju. U međuvremenu, prošle godine u parlamentu premijer Edi Rama rekao je ''moj otac je bio komunist, bio je na pravoj strani povijesti''.

Kopirati
Drag cursor here to close