Federalizacija

Europski parlament usvojio izvješće o BiH s hrvatskim amandmanima

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 12:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih zastupnika prihvatio Izvješće o napretku BiH u Strasbourgu u cijelosti te su usvojeni amandmani hrvatskih zastupnika u Rezoluciji o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu k Europskoj uniji.

Ovim izvješćem Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić - Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda. Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

Reforma izbornog prava

U rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015.-2018. i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

U rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i statuta Grada Mostara te snažno osuđuju neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom izbora u Stocu i pozvali su nadležna tijela da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Osigurati emitiranje programa na svim službenim jezicima

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.

Uoči glasovanja, u utorak navečer, obavljena je debata o predloženom tekstu Rezolucije.

Prisutnima se obratio i europski tajnik za proširenje i susjedsku politiku Johanes Hahn, koji je istaknuo kako se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

''Izvještaj potvrđuje napredak u smislu reformi koje je Bosna i Hercegovina provela, kao i primjenu reformske agende i opredjeljenje da se provedu daljnje reforme. Pred Bosnom i Hercegovinom su novi izazovi s kojima se mora pozabaviti. Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcioniranje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države'', rekao je Hahn.

 

Kopirati
Drag cursor here to close