Protumjere

Europski parlament ukinuo bezvizni režim za državljane SAD-a

Vijesti / Flash | 03. 03. 2017. u 15:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament izglasao je rezoluciju prema kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja EU, jer Amerika ne dopušta ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Odluka je došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunije, kao dijela tzv. "programa reciprociteta".

Ovakva odluka Europskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati aplicirati za dodatne dokumente ukoliko žele putovati u EU, i to barem u sljedećih 12 mjeseci.

Europska komisija je prije tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije poduzela nijednu zakonsku akciju, javlja N1.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su također zakazali u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, piše "Independent".

U skladu sa glasovanjem Europskog parlamenta, Europska komisija je po zakonu obavezna suspendirati bezvizni režim za Amerikance.

Zastupnici Europskog parlamenta su zatražili od Europske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od najviše dva mjeseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvije godine od prvog obavještenja zemljama koje traže vize za članice europskog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close