Političko ubojstvo

Europski parlament traži međunarodnu istragu ubojstva Nemcova

Vijesti / Flash | 12. 03. 2015. u 12:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament zatražio je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu neozavisnu međunarodnu istragu ubojstva ruskog opozicijskog političara Borisa Nemcova.

Zastupnici su to zatražili u rezoluciji koju su izglasali u četvrtak i u kojoj ističu da je ubojstvo Nemcova "najznačajnije političko ubojstvo u nedavnoj ruskoj povijesti", prenosi agencija Hina.

U tekstu se odaje priznanje ubijenom Nemcovu, koji je prikupljao dokaze za rusku umiješanost u rat u istočnoj Ukrajini i koji je ubijen dva dana prije nego što je trebao predvoditi demonstracije protiv ruske uloge u Ukrajini.

Također se izražava žaljenje što je nekim zastupnicima i diplomatima Rusija zapriječila dolazak na njegov pogreb, javlja Fena.

Rusija se kreće u "suprotnom smjeru od funkcionalne demokracije", kaže se u tekstu i poziva ruske vlasti da "obustave pritisak, represiju i zastrašivanje" opozicijskih čelnika, civilnog društva i medija i da oslobodi političke zatvorenike, poput ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko i estonskog policijskog dužnosnika Estona Kohvera.

Zastupnici u rezoluciji podržavaju demokratske snage u Rusiji i traže od Vijeća EU-a da pošalje snažnu, jedinstvenu poruku Rusiji u pogledu ljudskih prava i slobode izražavanja i okupljanja.

Podsjetimo, kći opozicijskog lidera Žana Nemcova danas je medijima rekla da je Putin glavni krivac za ubojstvo njenog oca. Kazala je kako je nakon njegove smrti opozicija. te da su obezglavljena svi uplašeni.

Kopirati
Drag cursor here to close