Ukrajinska djeca

Europski parlament: Naša je moralna obveza osigurati vraćanje odvedene ukrajinske djece

Ukrajinske vlasti navode da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, a mnoga su smještena u dječje domove.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2023. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija mora osigurati da prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju ne prođe nekažnjeno i učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima, istaknuto je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi AFP.

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o prisilnom odvođenju ukrajinske djece u Rusiju s ukrajinskih okupiranih teritorija, zbog čega je, između ostalog, Međunarodni krivični sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu u ruskoj vladi Marije Lvove-Belove.

"Naša je moralna obaveza učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima. Nalozi za uhićenje koje je izdao Međunarodni kazneni sud važan su korak prema nekažnjivosti tih zločina", izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Švedska ministrica za europske poslove Jessika Roswall, koja je govorila u ime rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU, istaknula je da sve države članice imaju obvezu postupiti po izdanim nalozima za uhićenje.

Odvedena djeca

Jedinstvena poruka iz rasprave u Europskom parlamentu je da međunarodna zajednica mora iskoristiti sva moguća sredstva da locira, identificira i vrati tu djecu njihovim roditeljima te osigura da ratni zločini ne prođu nekažnjeno.

Ukrajinske vlasti navode da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, a mnoga su smještena u dječje domove.

U zavisnosti od izvora podataka, te brojke variraju i ponegdje se govori o preko 20.000 djece.

Moskva negira te podatke i kaže da je spašavala ukrajinsku djecu izvlačeći ih iz područja sukoba i da priprema plan za njihovo ujedinjenje s obiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close