Proces integracija

Europski kaos: Znaju li županije što im je raditi ili ne?

Vijesti / Flash | 27. 02. 2016. u 09:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstva županijskih skupština i ne znaju baš najbolje što ih sve čeka u procesu integracija, te koje su sve obveze županija u mehanizmu koordinacije, objavilo je sarajevsko Oslobođenje nakon što je u četvrtak održan sastanak predsjedatelja županijskih skupština i njihovih zamjenika s članovima Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojem s eraspravljalo o obvezama županija u procesu europskih integracija, mehanizmu koordinacije, te proceduri donošenja zakona iz zajedničkih nadležnosti.

''Većina prisutnih bila je iznenađena podatkom da županije već neko vrijeme imaju osobe koje su županijski koordinatori u europskim integracijama, pa stoga nije ni bilo čudno što nisu znali koje su to konkretno osobe u njihovim županijama'', navodi Oslobođenje.

No, samo dan kasnije, u sarajevskim novinama objavljen je tekst, kako je u biti sve u redu te je navedeno kako ''Ured za europske integracije Vlade Federacije BiH već radi poslove za koje je nadležan i koji su u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)''.

Direktor Ureda za europske integracije Vlade FBiH Vjekoslav Čamber kaže da Ured još nije u potpunosti kadrovski osposobljeni za sav posao koji je pred njima, ali da je proračunom predviđen novac za šest uposlenika.

''Poznato je da u mehanizmu koordinacije, da bi bio funkcionalan, moraju sudjelovati svi. Federacija treba imati koordinaciju i s nižim razinama, sa RS-om i s državom. Ovaj stav vlasti RS-a je trenutno kočnica, ali mislim da će se ovaj problem riješiti. Koliko se dalo iščitati iz javnih nastupa rukovodstva entiteta, i tamo postoji bitna opredijeljenost za proces europskih integracija i očekujem da će se sadašnje kočnice ubuduće otkloniti'', poručuje Čamber.

Oslobođenje potom navodi kako je ''suradnja Ureda sa Direkcijom za europske integracije BiH izvrsna, a skoro svakodnevne kontakte imaju i sa županijskim koordinatorima''.
U Federaciji je, naveo je pak Čamber, u tijeku provedba projekta obuke kadrova koji će raditi na procesima europskih integracija, a sredstva je odobrila britansko veleposlanstvo.

''Kroz tu obuku će proći svi djelatnici i oni koji rade u federalnim tijelima uprave na procesima europske integracije, kao i županijski koordinatori i djelatnici koji rade na poslovima europske integracije u županijama FBiH'', pojašnjava Čamber.

Čamberov ured je koordinator za sva federalna tijela uprave u mehanizmu koordinacije. Trenutno, direktor i dva uposlenika po ugovoru o djelu u Uredu rade na poslu vezanom za formiranje komisija i potkomisija za evropske integracije koje će se uskoro naći pred Vladom FBiH.

Ured za europske integracije Vlade Federacije BiH zadužen je, između ostalog, za izradu metodologije i smjernica i sveukupnu koordinacija poslova u procesu europskih integracija iz nadležnosti Vlade FBiH, federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave, osim poslova harmonizacije pravne stečevine, zatim za stručnu pomoć i koordinaciju aktivnosti na izradi strateških dokumenata, kao i izradu informacija, stručnih analiza i drugih materijala u procesu evropskih integracija iz nadležnosti Vlade FBiH, federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave. Ured također koordinira aktivnosti, nadzor i izvještavanje o provedbi SSP-a, kao i drugih ugovornih obaveza između EU i BiH iz nadležnosti Vlade FBiH, federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave.

Na ranije spomenutom sastanku rečeno je kako je uloga županija velika, jer, kako je rečeno, oni imaju obveze kroz čak 30-ak poglavlja, a što se odnosi na oko 31.000 dokumenata. Osim koordinatora, županije moraju imati i kontakt-osobe, kantonalne IPA koordinatore i međukantonalnu saradnju.

Iako su na sastanku predsjedavajući županijskih skupština bili iznenađeni podatkom da uopće i postoje županijski koordinatori, u Uredu za europske integracije Vlade FBiH navode kako bez problema surađuju s njima.

Stoga su i objavili imena koordinatora europskih integracija po županijama: Emir Sijerčić (BPK), Vesna Hrsto (BPK), Muhamed Softić (SBŽ), Lejla Mujkić (KS), Kristina Crnjac (Hercegbosanska županija), Senad Ovčina (TK), Dijana Dedić (USK), Đenana Čolaković (ZDK), Franc Kljajić (Posavska županije) i Ante Semren (Hercegbosanska županija).

Kopirati
Drag cursor here to close