Do sredine svibnja

Europska unija produžila granične kontrole unutar Schengenske zone

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 15:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posrednici Eeropske unije usuglasili su se u srijedu da produže izvanredne kontrole granica unutar zone slobodnog putovanja bloka za još tri mjeseca do sredine svibnja, dok imigracija i sigurnost nastavljaju dominirati političkom agendom.

Takozvana Schengenska zona otvorenih granica kolabirala je kada je oko 1,5 milijuna izbjeglica i migranata stiglo u blok u 2015. i u 2016., ostavljajući EU da se bori kako bi osigurala sigurnost i pružila utočište ljudima.

Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Norveška počeli su uvoditi izvanredne granične kontrole od rujna 2015. i u srijedu su dale zeleno svijetlo za njihovo produženje.

Potpuno je neizvjesno hoće li Njemačka tražiti novo produženje iza razdoblja priprema za nacionalne izbore koji će se održati 24. rujna.

Priliv izbjeglica i migranata izazvao je političku krizu i ogorčena trvenja među državama članicama EU, koje nisu u stanju dogovoriti oko toga kako da podijele breme.

To je izvršilo dodatni pritisak na sporno europsko jedinstvo, povećavajući izazove s kojima se suočava blok - od rastuće snage Kine i agresivnosti Rusije do radikalnog Islama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi i prijetnje napadima u Europi, kao i neizvjesnosti koja okružuje transatlanske odnose pod administracijom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close