Crnadak

Europska unija odlučna: Proces proširenja se nastavlja

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 13:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je odlučna da se proces proširenja nastavlja, da te aktivnosti idu dalje i da rezultat glasanja u Velikoj Britaniji neće imati utjecaja na to - izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na press-konferenciji u Sarajevu nakon sudjelovanja na Trećem summitu o zapadnom Balkanu u Parizu 4. srpnja.

Dodao je da su predstavnici BiH kao i ostale zemlje zapadnog Balkana potvrdili opredjeljenje da se proces nastavi i da ono što se dogodilo na Brexitu neće utjecati na aktivnosti koje vode zemlje u regiji.

''Ono što se moglo primijetiti jeste da postoji jedna vrsta neizvjesnosti kako će se stvari dalje razvijati nakon glasanja u Velikoj Britaniji. Ali, isto tako, predstavnici EU su poslali jasnu poruku da EU nastavlja, da ona ima vrlo jasnu budućnost i da su spremni da urade šta treba da se uradi da ona ostane čvrsta, ekonomski, demokratski jaka'', istaknuo je ministar Crnadak.

Po njegovim riječima, u tom kontekstu je konstatirano da je vrhunski interes i EU i zemalja zapadnog Balkana da se proces proširenja nastavi. Druga tema Summita u Parizu je bila kako nastaviti dalje proces razvoja u regiji.

Crnadak kaže da su se sve zemlje opredijelile nastavljanju razvoja dobrosusjedskih i dobrih odnosa u regiji i da se nastavi s takozvanim berlinskim procesom, u smislu dalje infrastrukturne i financijske podrške zemljama regije.

''Vrlo je važno da infrastrukturno, u oblasti energetike i u svim drugim aktivnostima o kojima se razgovaralo, podrška se nastavi. Za nas je posebno važno da BiH što prije dođe do transportne strategije da bi bila u prilici da nastavi projekte koji je iz te oblasti započela, a koji su sada na čekanju dok se dobije strategija'', naveo je Crnadak.

Naglasio je da jedan broj projekata neće morati čekati narednu konferenciju u Rimu, nego će se, kako se budu stvari pozitivno razvijale, moći davati određene suglasnosti na projekte i prije toga. Ministar Crnadak je istaknuo da je treća stvar koja je bila u centru pažnje formiranje regionalnog centra za pitanja mladih, podsjećajući da je Sporazum o formiranju ovog centra potpisan u Parizu.

''Mi smo ovo pozdravili, jer je za ovo vijeće ministara BiH i za sve institucije u BiH pitanje mladih, pitanje njihove jasnije i bolje perspektive apsolutno na vrhu prioriteta'', kazao je ministar vanjskih poslova BiH. Po njegovim riječima, osim toga, u Parizu je bilo dosta govora i o određenim zajedničkim izazovima zemalja zapadnog Balkana i EU.

''U centru pažnje su bili i razgovori o tome kako da se još poboljša suradnja na polju borbe protiv terorizma, raznih vrsta radikalizma i onih problema koji proizilaze iz migracija'', naveo je ministar Crnadak, sumirajući sudjelovanje na Trećem summitu o zapadnom Balkanu u Parizu 4. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close